Výborný, doma připravený jablkový kompot, ovoněný skořicí a hřebíčkem. Podává se ještě teplý, včetně trochy nálevu. Jedná se o ideální zdravý dezert pro děti!
Postup:
- Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme na větší kusy.
- Nakrájená jablka vložíme do hrnce, zalijeme vodou.
- Přidáme cukr, skořici, hřebíček a plátky citronu.
- Vaříme asi 15 minut, dokud jablíčka nezměknou.
Kompot servírujeme jako lehkou svačinku, buď dopolední, nebo v čase mezi obědem a večeří.
Tipy:
- Před servírováním odstraňte hřebíček, zejména podáváte-li kompot pro děti. Kdybyste do hřebíčku kousnuli, byli byste překvapení, jak dokáže být hořký!
- Do kompotu dobře zapracujete přebytečná jablíčka ze zahrádky. I taková, která mají na povrchu sem tam nějakou vadu na kráse a k nakousnutí tolik nelákají, jsou do kompotu vhodná.
- Tento kompot není zavařovaný, jí se ihned poté, co se uvaří.
5ks - jablka3lžíce - cukr5ks - hřebíček1/2lžička - mletá skořice2ks - plátek citronu500ml - vodapříprava - 10vaření - 20