Máte cukety ze zahrádky a už nevíte co s nimi, bramboráků už bylo příli šmnoho? :) Pak vyzkoušejte recept na výborné cuketové lasagne, díky masité chuti si pochutnají i mlsní muži, kteří cuketu moc nemusí. :)
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Klíč. slova cuketa, zdravě, zelenina
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 50 minutesmin
Porce 6
Kalorie 105
Uvařila HelenaStrachotová
Ingredience
1lžíceolivového oleje
1kscibule
3stroužky česneku
500gmletého masa (hovězí nebo mix)
1hrstmajoránky
1špetkabazalky
1špetkapepře
80grajčatového protlaku
200gsýra (ementál)
1ksmozzarelly
1 kscukety (větší)
Instrukce
Na olivovém oleji osmahneme dozlatova cibulku, poté přidáme a orestujeme mleté maso. Přidáme1 malý rajčatový protlak a 250 ml vody, povaříme, dokud nám nevznikne krásná hustá omáčka.
V mezičase, při vaření omáčky, oloupeme cuketu a nakrájíme ji na tenoučké plátky.
Do omáčky rozdrtíme 3 stroužky česneku, dochutíme majoránkou, bazalkou, pepřem a solí, případně cukrem, pokud přílš vyniká kyselost protlaku.
Začneme vykládat pečicí mísu. První vrstvu nám tvoří cuketové plátky, které posypeme ementálem, přidáme vrstvu omáčky s mletým masem a pokračujeme další vrstvou cukety a sýru. Vrstvy střídáme, dokud máme dostatek ingrediencí, vždy končíme vrstvou cukety, poslední vrstvu cukety poklademe plátky mozarelly a vršek ještě posypeme zbývajícím ementálem.
Vše dáme zapéct na 180 °C na 25 minut do trouby. Na posledních 5 minut můžeme teplotu zvýšit na 200 °C, odklopit víko zapékací mísy a zapnout horkovzduch, aby se nám vytvořila křupavá sýrová krusta.