Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství!
Kategorie Nápoje
Kuchyně Česká
Klíč. slova bylinkové, zavařování
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 45 minutesmin
Celkový čas 55 minutesmin
Kalorie 314
Uvařila KateřinaŠlimarová
Ingredience
2,5l voda
3kscitron
80gkyselina citronová
40ksbezové květy
2kgcukr krupice
Instrukce
Dvaapůl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.
Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron (nejlépe v biokvalitě) přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.
Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden.