Dneska jsem dělala po delší době kapusťačku, jako od maminky, jen jsem změnila mouku.
Půl hlávky kapusty umyjeme a rozkrájíme na proužky. Dáme do mísy. Ve velkém hrnci rozpustíme kousek másla (nebo olej) na jíšku, zasypeme hladkou moukou, já jsem použila Pernerku, celozrnnou, hladkou a uděláme jíšku. Tu posléze zalijeme za stálého a trvalého míchání studeným vývarem /zeleninovým nebo masovým/ a pomalu přivedeme k varu.
Pozor, jíškový "vývar" má tendenci kypět, proto velký hrnec, ale i tak se to musí hlídat, míchat. Necháme asi 5 minut provařit a začneme přidávat kapustu. Já dala nejprve ty tmavší kousky listů, jsou tužší, tak aby se uvařily. Po pár minutách jsem přidala zbylou kapustu.
Stále mícháme, můžeme podle potřeby osolit, opepřit. Celkově vaříme asi 20 minut, až je kapusta měkká. Ke konci přidáme na špičku lžičky muškátový oříšek, ještě chvíli provaříme a na konci přidáme rozkvrdlané vejce, které v polévce zavaříme.
A můžeme podévat.
Dobrou chuť přeje Hudlenka
1/2ks - kapusta2 lžíce - hladká moukaks - sůl, pepř, muškátový oříšek1ks - vejce1,5l - vývar ks - kousek másla na jíškupříprava - 20vaření - 30