Klobásu pokrájenou na kolečka (je možné použít jak italksou Salsiccia klobásu, tak i klasickou tvrdou klobásu maďarského typu) necháme osmahnout na rozpáleném oleji cca 10 minut. Poté vyjmeme maso a k oleji přisypeme najemno pokrájenou mrkev a řapíkatý celer, přidáme česnek a cibuli. Smažíme do změknutí.
Z měkké cibuli vmícháme rajčata z plechovky, jalovec, muškát, bobkový list a chilli. Přilijeme decku vody, nebo lépe vývaru a vína. Vše dobře promícháme a uvedeme k varu. Necháme víno chvilku odvařit.
Do vařící se omáčky přisypeme čočku a klobásu. Přikryté poklicí necháme dusit do změknutí čočky, cca 20-40 minut (záleží na druhu čočky).
Občas promícháme, aby se čočka nepřipálila, v případě potřeby podlijeme trochou vývaru. Na závěr vmícháme čerstvý tymián.
Foto: Pinterest0,5kg - čočka (zelená, žlutá...)1ks - rajčata plech1ks - mrkev1ks - řapík. celer 1ks - cibule, česnek stroužek1špetka - jalovec, muškát, bobkový list a chilli1lžíce - tymian čerstvý 1dcl - víno červenéks - voda/vývar1ks - klobása2lžička - olivový olejpříprava - 20vaření - 30