Pokud tak jako já máte plno rajčat a už nevíte co s nimi, zkuste tento recept. Je to výborná přílohová směs třeba k pečenému masu, k uzeninám, sýrům ..... použít jde i pod maso tam, kde kyselejší chuť nebude na závadu. A nebo si to můžete dát, tak jaké já, když vás honí mlsná na něco pikantního ;-).
Takže jdeme na to:
Oloupeme jen cibuli, zbytek zpracujeme i se slupkou. Jablka, papriky a cukety zbavíme jádřinců a spolu s cibulí a rajčaty všecno nakrájíme na malé kousky. Dáme do velkého hrnce (ideálně s nepřilnavým dnem) a dáme vařit. Zpočátku hlídejte a míchejte, než to začne pouštět šťávu. Vaříme do měkka, což trvá tak cca půl hodinky. Občas promícháme. Pak přidáme ochucovací ingredience - cukr, ocet, sůl a pepř a ještě vaříme tak 10 minut, až se vše spojí a cukr dokonale rozpustí.
Pak příjde na řadu ruční mixér, kterým směs rozmixujte do konzistence, která vám vyhovuje. Někdo rád menší kousky, někdo větší..... taky lze polovinu rozmixovat na kaši a polovinu nechat bez mixování a pak obě půlky smíchat. Záleží na vás. Jen pozor, aby vás horký obsah nespálil nebo nezničil mixér. Klidně nechejte směs trošku zchládnout.
Rozmixovanou směs ochutnejte a naplňte jí skleničky tak 2 cm pod okraj. Důkladně očistěte horní okraj skleniček a uzavřete je vyvařenými víčky.
Sterilujeme 30 minut na 80 stupňů.
Skleničky se zavařeným obsahem překryjeme utěrkou nebo ručníkem a necháme vystydnout.
Dobré chutnání :-D
1kg - rajčata (lépe nějaká masitá odrůda, ale není to nutné)0,5kg - papriky (pro efekt barevné nebo jaké máme)0,5kg - cibule0,5kg - jablka1-2ks - cuketa (zbavená semen)200g - krystalový cukr90ml - Bzenecký ocetdle chutiks - sůl a pepř z mlýnkupříprava - 30vaření - 60