Dýni si očistíme od jadérek a nakrájíme na kostičky (klidně i se slupkou, je-li jemná), totéž uděláme s mrkví.Cibulku zpěníme na trošce olivového oleje, přisypeme zeleninu a rychle orestujeme. Zalijeme horkou vodou. Jen tolik, aby byla zelenina ponořená. Osolíme, malinko ochutíme bílým pepřem a přihodíme bylinky podle svých chutí a možností - já použila čerstvé oregano a tymián. Potom si oloupeme klasickým způsobem rajčátka, nakrájíme a přidáme do polévky. Připravíme si i česnek, který utřeme nebo prolisujeme.Polévku vaříme zhruba 40 minut, podle měkkosti dýně. Česnek přidáváme až ke konci vaření.Ochutnáme, je-li dýně měkká a polévka je dobře ochucená, vypneme sporák a vše promixujeme tyčovým mixérem do krému. Vrátíme na kamna a přivedeme k varu, vlijeme šlehačku, vmícháme a vypneme.Ozdobíme lístky máty.Dobrou chuť přeje Hudlenka