Stále ještě nemáte představu o tom, co si dát zeleného na Zelený čtvrtek k večeři? Inspirujte se rychlým receptem na pizzu bez vážení. Je snadná, zdravá, lahodná a plná energie.
Z uvedeného množství vytvoříte 2 pizzy, na kterých si pochutná celá rodina.
Připravte si:
- 2 hrnky špaldové mouky
- špetku soli
- 1 PL čerstvého droždí
- špetku třtinového cukru
- 200 ml teplé vody
- 3 PL sezamového oleje
Do teplé vody přisypte cukr a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, osolte a vlijte vzešlý kvásek. Promíchejte a nakonec přidejte olej. Vypracujte pružné a hladké těsto, které se nelepí. Dejte vykynout na teplé místo na cca 90 minut.
Nejméně půl hodiny před samotným pečením si předehřejte troubu na 240 °C.
Na obložení budete potřebovat:
- 1 bílý jogurt řeckého typu
- špetku soli
- špetku čerstvě mletého pepře
- 1 balení Mozzarelly
- 2 červené cibule
- 2 jarní cibulky i s natí
- 3 hrsti baby špenátu
- 1 PL CHIA semínek
- 2 PL nasekané čerstvé bazalky
- asi 10 PL strouhaného sýra (parmezán nebo eidam)
Nejprve si vyrobte jogurtovou omáčku. Jogurt přendejte do misky. Osolte, opepřete a přisypte CHIA. Promíchejte a dejte odstát.
Oba druhy cibule nakrájejte na kolečka. Stejně tak i Mozzarellu.
Vál posypte moukou. Těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvořte z nich malé bochánky. Plech vyložte pečícím papírem.
Z každého bochánku vyválejte tenkou placku, kterou opatrně přeneste na plech.
Potřete jogurtovou náplní. Posypte cibulovými kroužky a poklaďte plátky Mozzarelly. Zasypte sýrem a vložte do trouby. Po polovině pečení přidejte čerstvé špenátové listy s bazalkou a dopečte. Povrch musí zezlátnout a okraje křupat.
Pohodové svátky jara a dobrou chuť.
2hrnek - Špaldová mouka 1lžíce - Čerstvé droždí3lžíce - Sezamový olej200ml - Teplá voda1špetka - Třtinový cukr1ks - Náplň:1ks - Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu) 1 balení 150 g1ks - Mozzarella3hrst - Čerstvé listy baby špenátu2ks - Červená cibule2ks - Jarní cibulka1lžíce - CHIA semínka1špetka - Sůl1špetka - Čerstvý mletý pepř2lžíce - Čerstvá bazalka10lžíce - Strouhaný tvrdý sýr (parmezán nebo eidam)příprava - 10+90 minut kynutívaření - 12