V pátek jsme měli telefon, kamarádka nám volala, abychom si přišli dolů ke vchodu, že má pro nás okurky. A předala nám tašku plnou přerostlých okurek. Honem vymýšlíme, co s nimi, až jsem si vzpomněla na "močáky" neboli kvašáky. A v sobotu jsem naložila dvě láhve.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 2 minutesmin
Celkový čas 30 minutesmin
Porce 4porce
Uvařila Lenka Hudečková
Ingredience
okurky
celý pepř
nové koření
hořčičné semínko
bobkový list
větvičky kopru
pár koleček křenu
česnek na půlky nebo na plátky
množství jsem dávala přiměřeně.
nálev na 5 litrů:
4lvody
600mlocta
200gsoli
pokud mátetak vinné nebo višňové listy, já nesehnala.
Instrukce
Okurky jsem vydrbala a přes noc namočila do studené vody
Druhý den jsem si nachystala nálev svařením výše popsaných ingrediencí, stačí převařit 2 minuty.
Nechat chladnout.
Do velké sklenice jsem na dno položila křen, česnek a od každého kousek (trochu) koření
Naskládala jsem okurky, mezi ně jsem zvonu vložila křen, česnek a koření.
Nahoru jsem dala dřevěnou špachtličku, kterou jsem okurky zatížila.
Nalila nálev, který zčásti vychladl a sklenice na volno uzavřela.
Protože mohou kvasit, sklenice jsem postavila do lavorů.
Za pár dnů vyzkoušíme, zda jsou kvašáky hotové, a pak pořádně sklenice uzavřeme.