Go Back
+ servings

Halloumi & grilovaný hermelín

Vytisknout recept
Slaný sýr Halloumi pocházející z ostrova Kypr se i u nás v ČR rychle stal oblíbeným při grilování. Jde o jednoduché startovací jídlo, možná spíše předkrm, který ale nabudí chuťové buňky všech účastníků vaší grilovací party. Halloumi je ideální pro přípravu přímo na mřížce grilu, díky své konzistenci vám neproteče a drží svůj tvar, na povrhu se vytvoří křupavá kůrčička a obtisk mřížky pro potěchu oka. Sýr lehce potřený olivovým olejem vkládáme rovnou na rozpálený gril.
Kategorie Předkrm, Vege
Kuchyně Středomořská
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 3 - 6
Uvařila Irča Holčáková

Ingredience

  • 3 ks sýru Halloumi
  • olivový olej
  • brusinky
  • 3 ks přírodního hermelínu
  • tymián
  • bylinky/ grilovací koření
  • směs salátových listů
  • výhonky hrášku naklíčené výhonky kadeřávku červeného či ředkve

Instrukce

  • Pokud nejste zastáncem této veganské variace, jako alternativa je pak grilovaný hermelín. Při přípravě hermelín pomažte olivovým olejem s bylinkami a grilovacím kořením. Následně vložte do alobalu, abyste zajistili, že během grilování zůstane v celku.
  • Jak Halloumi, tak grilovaný hermelín je ideální podávat na salátovém lůžku. Oba výborně chutnají v kombinaci se sladkým, na talíři proto můžete ozvláštnit brusinkami, kuličkami rybízu či jiného drobného ovoce. Dozdobit pak lze výhonky a klíčky dle vaší preference.
  • Snoubení vína
  • “Právě pro sladké propojení tohoto pokrmu s vínem jsem vybral víno Habánské sklepy, Ryzlink rýnský, 2021, výběr z bobulí, pro jeho noblesní chuť sušených meruněk a květnatou vůni, přecházející do tónu lipového medu. Chuť působí sametově, plně s komplexní minerálností a lahodným zbytkovým cukrem. Víno má výraznou zlatavou barvu se slunečními odlesky,” zdůvodňuje svou volbu ředitel Habánských sklepů a enolog Petr Ptáček.