Go Back
+ servings

Velikonoční mazanec

Vytisknout recept
Pochoutka, která nesmí chybět na svátečním stole.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hour 30 minutes
Čas vaření 50 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

Těsto:

  • 230 g hladké mouky já používám špaldovou
  • 100 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 115 ml vlažného mléka
  • 70 g cukru
  • 70 g změklého másla
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 35 g rozinek
  • 35 g nasekaných loupaných mandlí

Na povrch:

  • 1 rozšlehané vejce
  • mandlové lupínky

Instrukce

  • Veškeré suroviny na přípravu mazance pár hodin vyndáme z lednice, aby získaly stejnou pokojovou teplotu.
  • Z trošky vlažného mléka, lžičky cukru a lžičky mouky za pomocí droždí uděláme kvásek. Necháme zhruba 10 minut kynout.
  • Do mísy zatím nasypeme oba dva druhy mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, kůru z citronu, promícháme.
  • Když je kvásek tak akorát, udělám v mouce důlek, vlijeme kvásek, přidáme rozpuštěné (ne horké) máslo, vyklepneme vajíčko a dáme i zbytek vlažného mléka. A těsto důkladně propracujeme.
  • Na závěr přidáme sekané mandle a rozinky.
  • Hotové těsto lehce poprášíme hladkou moukou a dáme pod utěrku na teplé místo minimálně na hodinu kynout.
  • Plech vyložíme pečícím papírem, z těsta vytvoříme bochánek a opět necháme ještě asi 15-20 minut kynout.
  • Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
  • Troubu rozehřejeme na 160 - 170°C a pečeme 40–50 minut dozlatova.
  • Propečenost těsta vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.