Veškeré suroviny na přípravu mazance pár hodin vyndáme z lednice, aby získaly stejnou pokojovou teplotu.
Z trošky vlažného mléka, lžičky cukru a lžičky mouky za pomocí droždí uděláme kvásek. Necháme zhruba 10 minut kynout.
Do mísy zatím nasypeme oba dva druhy mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, kůru z citronu, promícháme.
Když je kvásek tak akorát, udělám v mouce důlek, vlijeme kvásek, přidáme rozpuštěné (ne horké) máslo, vyklepneme vajíčko a dáme i zbytek vlažného mléka. A těsto důkladně propracujeme.
Na závěr přidáme sekané mandle a rozinky.
Hotové těsto lehce poprášíme hladkou moukou a dáme pod utěrku na teplé místo minimálně na hodinu kynout.
Plech vyložíme pečícím papírem, z těsta vytvoříme bochánek a opět necháme ještě asi 15-20 minut kynout.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
Troubu rozehřejeme na 160 - 170°C a pečeme 40–50 minut dozlatova.
Propečenost těsta vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.