Go Back
+ servings

kedlubnová polévka

Vytisknout recept
Pokud máte rádi zeleninové polévky, určitě vyzkoušejte tento jemný kedlubnový krém.
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 10 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 ks cibule
  • 3 ks kedlubna
  • 2 ks brambory typ B
  • 3 stroužek česnek
  • 1,50 lžíce máslo
  • 750 ml zeleninový vývar
  • 150 ml smetana 12%
  • 0,50 lžička muškátový oříšek
  • petrželka hladkolistá a olivový olej k podávání
  • sůl a pepř

Instrukce

  • 1
  • Cibuli pokrájejte nadrobno, 2 a půl kedlubny a brambory na menší kostičky, česnek na plátky. V kastrolu zpěňte lžíci másla, cibuli orestujte dosklovita, přidejte kedlubny a restujte asi 2 minuty. Přidejte brambory a česnek, zalijte vývarem, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte doměkka asi 15 minut.
  • 2
  • Než se uvaří polévka, pokrájejte zbylou polovinu kedlubny na tenké nudličky. Na pánvi rozehřejte zbytek másla a nudličky opékejte pár minut, aby získaly barvu, ale zůstaly křupavé.
  • 3
  • Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku nalijte do misek a ozdobte nasekanou petrželkou, opečenými kedlubnovými nudličkami a pár kapkami olivového oleje.