Čerstvý krémový sýr typu lučina patří k oblíbeným svačinám nejen pro děti. Zároveň je také základem pro mnoho pomazánek, ale dá se využít i při sladkém pečení nebo třeba do bramborové kaše nebo polenty, krémovost dodá omáčkám i nepečeným dezertům. A hravě ho zvládnete připravit i doma!
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutesmin
Celkový čas 10 minutesmin
Porce 1osoba
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
bílý jogurttučný-řecký, selský 500 g
zakysaná smetana 200 g
sůl
Instrukce
Jogurt a smetanu prošlehejte v míse dohladka. Můžete dochutit solí, případně dalšími dochucovadly (viz PRIMA TIPY níže). Lučinu lze ale připravit i bez soli, pokud ji chcete později použít do sladkých jídel.
Dostatečně velký cedník vyložte čistou utěrkou nebo více vrstvami gázy. Jogurtovou směs přelijte do připraveného síta a to položte na hrnec. Směs přikryjte volnými konci utěrky a navrch položte menší talířek, který směs mírně zatíží.
Hrnec s cedníkem dejte do lednice, kde nechte směs minimálně 8 hodin, ale až 24 hodin vykapat.
Poté hotovou lučinu vyklepněte z utěrky do misky. V lednici a přikrytá vydrží několik dní.