zdravější verzi dýňového koláče se skořicí a spoustou ořechů, který nejen skvěle chutná, ale také navodí voňavou podzimní atmosféru.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 40 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 2 minutesmin
Porce 6
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
na dortovou formu o průměru 22–26cm
150gmásla
150ghladké špaldové mouky
100gorganického odstředěného třtinového cukru
300gdýně Hokkaido
50gnamletých lískových ořechů
50mlmlékamůžeme použít i rostlinné
1ks kypřícího prášku do perníku
půl lžičky BIO mletého zázvoru
2lžičky pravé cejlonské skořice
6ks nadrceného hřebíčku
3ks vajec
Krém:
hrnek namočených kešu ořechů
1plechovka tučného kokosového mléka
1balení skořicového cukru
pár kapek citrónové šťávy
1balíček ztužovače do šlehačky
Instrukce
Máslo si necháme roztát v pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Dýni Hokkaido umyjeme (nemusíme ji loupat) a zpracujeme na jemnou směs ve food procesoru. Stejným postupem si nameleme také ořechy na hrubší kousky. Troubu začneme předehřívat na 160 stupňů a smícháme všechny suché ingredience. Do promíchané směsi přidáme máslo, vejce a mléko, vše zpracujeme v hladké těsto. Těsto dáme péct na cca 30 minut do trouby, průběžně můžeme zkoušet špejlí. Po upečení necháme koláč vychladnout.
Když je koláč vychladlý, potřeme jej vrstvou krému a posypeme lehce skořicí.
Krém postup:
Na krém budou potřeba alespoň 2 hodiny namočené kešu ořechy a vychlazené (ideálně přes noc) kokosové mléko. Kešu si rozmixujte na hladký krém – postupně přidávejte vodu z námačení, dokud nedojdete k ideální konzistenci. Prošlehejte kešu krém společně s kokosovým mlékem, dochuťe skořicovým cukrem, citrónovou šťávou, přimíchejte ztužovač a nechte krém chvíli odpočinout v lednici.
Krém přidáme až ve chvíli, kdy korpus zcela zchládne. Jestliže chceme dort zvětšit, pečeme korpus z dvojnásobné dávky a krém také z dvojnásobné dávky – po rozřezání jej můžeme dát také doprostřed.