Go Back

Vdolky

Vytisknout recept
1Droždí smíchejte se lžičkou moučkového cukru a polovinou vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2 Mouku prosejte se špetkou soli, přidejte zbylý moučkový cukr, vejce, tuzemák, ghí (či olej) a vzešlý kvásek i většinu zbývajícího mléka. Zpracujte na hladké nelepivé těsto (podle potřeby přilijte i zbývající mléko). Těsto nechte na teplém místě zhruba 30 minut kynout. Pak ho propracujte a nechte znovu kynout aspoň 20 minut. Po nakynutí těsto rozválejte na plát silný 2 cm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 cm. Rozložte je na pomoučněný vál, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout (asi 30 minut).
3 Do tuku na smažení rozehřátého asi na 180°C vkládejte vdolky, do nichž napřed udělejte důlek koncem rukojeti vařečky. Usmažte je po obou stranách dorůžova. Pak je přeneste na kovovou mřížku a nechte okapat tuk nebo ho odsajte papírovými utěrkami.
4 Vdolky ještě vlažné potřete povidly (jsou-li příliš tuhá, mírně je prohřejte a nařeďte třeba dalším rumem) a posypte tvarohem. Ze smetany s vanilkovým cukrem ušlehejte tuhou šlehačku. Cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou ji ozdobně nastříkejte navrch. Podávejte jako moučník nebo jako sladký hlavní chod.
NĚCO NAVÍC
Kdysi se vdolky obvykle jen opékaly či pekly anebo pekly a pak teprve smažily. V poslední době se v mnoha ohledech přiblížily vdolky koblihám a smaží se. Tohle těsto na vdolky můžete naplnit a usmažit a podávat pocukrované jako masopustní koblihy.

ks - droždí 20 g
ks - moučkový cukr 60 g
ks - mléko 250 ml vlažné
ks - mouka pšeničná polohrubá 500 g a trocha na poprášení
ks - sůl špetka
ks - vejce 1 ks
ks - rum 2 PL
ks - ghí 1 PL lze nahradit 30 ml oleje
ks - tuk ke smažení (ghí, olej, sádlo…)
ks - K PODÁVÁNÍ
ks - švestková povidla 100 g
ks - tvaroh 200 g tvrdý, nastrouhaný či rozdrobený
ks - smetana 250 ml ke šlehání
ks - vanilkový cukr 1 bal
příprava - 15
vaření - 60
Kategorie Dezert
Uvařila LibušeStřebovská