Skvělé jsou se šlehačkou, zmrzlinou, zakysanou smetanou nebo i jen tak.
1Mléko ohřejte, aby bylo vlažné a větší část oddělte. Menší část oslaďte, přidejte lžíci mouky a rozdrobte do mléka droždí, promíchejte, přikryjte a nechte vzejít kvásek.
2Pak přilijte máslo, vejce a žloutky, přidejte citronovou kůru a špetku soli. Postupně přisypávejte prosátou mouku a přimíchávejte zbylé mléko, až vznikne řídké těstíčko. Zakryjte a nechte nakynout, až těsto zdvojnásobí objem.
3Rozehřejte nepřilnavou pánev a vymastěte ji máslem. Na pánev rozložte úhledně pár dílků jablek a chvilku je opékejte. Pak na jablka nalijte tenčí vrstvu těsta, opečte celý lívanec z jedné strany, pak opatrně otočte a opečte z druhé strany. Ještě horké sypejte skořicovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Postup můžete zjednodušit: První nalít vrstvu těsta, na ni jablka a pak opéci z druhé strany. Nejsnazší je jablko nakrájet na malé kostičky a vmíchat do těsta.ks - mléko 380 mlks - krupicový cukr 40 gks - mouka pšeničná hladká 380 g prosátéks - droždí čerstvé 20 gks - máslo 20 g rozpuštěného a zchladlého + na vymaštění pánveks - vejce 1 ks + 2 žloutkyks - citronová kůra 1 ČL nastrouhanéks - sůl špetkaks - skořicový cukr (směs krupicového cukru a mleté skořice) na posypánípříprava - 5vaření - 10