Go Back

Velikonoční šneci - Velikonoční rodinné pečení s Mlékárnou Valašské Meziříčí

Vytisknout recept
Přestože letošní Velikonoce budou opět trošku jiné, můžeme si je užít v rodinném kruhu a dopřát si i něco dobrého na zub. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila recepty za použití svých výrobků, které mohou péct maminky či babička za pomocí dětí. Připraví tak společně nejenom pochoutku, která bude chutnat každému, ale stráví i společný čas, kdy se dobře zabaví. Čerstvé mléčné výrobky dodají těstu lahodnosti a jemnosti. Velikonoce se slaví každý rok v jiný den, protože se jedná o jeden z mála pohyblivých svátků v roce. Tento svátek oslavující jaro, ale také vzkříšení Ježíše Krista připadá podle kalendáře na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy po 21. březnu. V letošním roce připadá Velikonoční pondělí na 5.dubna.
 
Velikonoční šneci
Suroviny
Těsto:
200 ml Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
špetka soli
80 g cukru
50 ml teplé vody
100 ml oleje
1/2 kostky droždí
1 vejce a 1 žloutek
1 vanilkový cukr (20 g)
Na náplň:
70 g rozpuštěného másla
skořicový cukr
Na potření:
1 rozšlehané vejce

 

Postup přípravy receptu

V míse smícháme mouku a sůl, uděláme důlek uprostřed, kam vsypeme cukr + vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme 50 ml vlažné vody. Necháme vzkypět. Přidáme olej, vejce a Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí a vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout 45 min. až hodinu. Mezitím rozpustíme máslo a necháme ho trochu zchladnout. Můžeme přidat i rozinky, ale není nutné. Vykynuté těsto rozdělíme na třetiny. Z každé vyválíme plát silný asi 5 mm, potřeme máslem, posypeme hustě skořicovým cukrem a zavineme do rolády. Z každé rolády krájíme kolečka cca 1 cm silná a pokládáme je na plech s pečícím papírem. Každé kolečko potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180°asi 15 minut.
 
300g - hladká mouka
200ml - Kefírové mléko nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
300g - polohrubá mouka
1špetka - sůl
80g - cukr
50ml - teplá voda
100ml - olej
1/2ks - droždí
1ks - vejce
1ks - žloutek
1ks - vanilkový cukr
příprava - 15
vaření - 30
Kategorie Cukroví
Uvařila KateřinaGoroškov