Go Back

Kyselica s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Vytisknout recept
Receptů na tu "správnou" kapustnici je celá řádka. Já dělala obdobnou, jaká nám vždy chutná u mé kamarádky. Nicméně, ona do ní ještě přidává uzené maso a vývar z něj, který já neměla k dispozici a jako těstoviny dává do polévky malinkaté "kytičky", kdežto já měla doma poslední zbytek malých nudliček. Nicméně výsledná chuť je v podstatě stejná.
Ideálně večer před samotným vařením si namočíme hrst sušených hub. Následně vezmeme dvě střední cibule, ty očistíme, nakrájíme na co nejmenší kostičky, dáme do kastroku se lžící vepřového sádla, nebo oleje. Přidáme prolisovaný česnek, vše chvíli smažíme. Pokrájíme klobásu, přidáme k cibuli, zamícháme.
Zcedíme si zelí, pokrájíme ho na drobnější kousky. Dáme na klobásu, zamícháme a přidáme koření - papriku, kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření, chvilenku restujeme. Do hrnce následně přidáme pokrájené namočené houby i s vodou, ve které se máčely a dolijeme ideálně vroucí vodou, cca 1,2 - 1,5 litru. Přiklopíme poklicí a pozvolna vaříme.
Po dalších asi 20 minutách přidáme do hrnce na čtvrtky pokrájené sušené švestky, zamícháme a vaříme do úplného změknutí zelí.
Poté si rozmícháme 2 dcl tekuté smetany se dvěma lžícemi hladké špaldové mouky, vlijeme do polévky a provaříme. Tu a tam polévku zamícháme. Ochutnáme, dle chuti přisolíme. V samotném závěru dáme do polévky hrstičku těstovin, které v polévce pak již sami dojdou. Odstavíme, ideálně necháme ještě před podáváním cca půl hodinky odpočinout, aby se chutě propojily.
Polévka je pak chutnější ještě v následujících dnech.
Tak dobrou chuť.
 
2ks - pikantní klobása
2ks - cibule střední
ks - hrst předem namočených hub
10-12ks - sušené švestky
3-4stroužek - česnek
ks - vepřové sádlo či olej pod cibuli
1ks - sáček kysaného zelí - 500g
1lžička - sladká paprika
1lžička - mletý kmín
3ks - bobkový list
4ks - nové koření celé
4-6ks - pepř celý
ks - sůl, mletý pepř dle chuti
2dcl - smetana 30%
2lžíce - hladká špaldová mouka
1hrst - drobné polévkové těstoviny
příprava - 15
vaření - 90
Kategorie Polévka
Uvařila Jaroslava Korpášová