Go Back

Domácí čaj ze šípků

Vytisknout recept
Šípkový čaj je možné vařit z plodů růže, šípků. K tomuto účelu se mohou využít téměř všechny šípky, ale cenné jsou pouze ty, které mají vyšší obsah vitamínu C.
 

POSTUP

  1. Jablka umyjeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na kostky.

  2. Šípky také propláchneme a odstraníme stopky.

  3. Vše rozprostřeme na hluboký plech a poprášíme mletou skořicí. Přidáme několik hřebíčků a kousky celé skořice.

  4. Pečeme 15 – 20 min. na 220°C.

  5. Přidáme cukr – na plný velký plech 300 – 450 g  a pečeme dalších 20 min.

  6. Nakonec přidáme rum na plný plech asi 5 lžic a dopečeme posledních 15 min.

  7. Nakonec přimícháme zdrhnuté lístky tymiánu a promícháme.

  8. Horké plníme do vypařených sklenic.

  9. Do každé sklenice můžeme na vrch ještě nalít 1 lžičku rumu – zabraňuje případnému rozvoji plísní.

ks - 1 kg jablek 1 lžíci mleté skořice 2 ks celé skořice 0,5 kg šípků 5 ks hřebíčků 450 g cukru 150 ml rumu čerstvý tymián
příprava - 30
vaření - 30
Kategorie Nápoje
Uvařila KateřinaŠlimarová