Šípkový čaj je možné vařit z plodů růže, šípků. K tomuto účelu se mohou využít téměř všechny šípky, ale cenné jsou pouze ty, které mají vyšší obsah vitamínu C.
POSTUP
- Jablka umyjeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na kostky.
- Šípky také propláchneme a odstraníme stopky.
- Vše rozprostřeme na hluboký plech a poprášíme mletou skořicí. Přidáme několik hřebíčků a kousky celé skořice.
- Pečeme 15 – 20 min. na 220°C.
- Přidáme cukr – na plný velký plech 300 – 450 g a pečeme dalších 20 min.
- Nakonec přidáme rum na plný plech asi 5 lžic a dopečeme posledních 15 min.
- Nakonec přimícháme zdrhnuté lístky tymiánu a promícháme.
- Horké plníme do vypařených sklenic.
- Do každé sklenice můžeme na vrch ještě nalít 1 lžičku rumu – zabraňuje případnému rozvoji plísní.
ks - 1 kg jablek 1 lžíci mleté skořice 2 ks celé skořice 0,5 kg šípků 5 ks hřebíčků 450 g cukru 150 ml rumu čerstvý tymiánpříprava - 30vaření - 30