Go Back

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta sypané mákem

Vytisknout recept
Z dovolené jsme si dovezli koš nádherných švestek a tak krom pár kompotů a koláče došlo i na švestkové knedlíky.
Do mísy dáme 2 tvarohy, 2 celá vajíčka, osolíme, přidáme mléko a vše rozmícháme a následně začínáme přisypávat hladkou mouku. Když je těsto již poměrně pevné, vyklopíme na vál a rukama pořádně propracujeme, případně ještě dodáme mouku, dokud z těsta nemáme pěkný bochánek.
Švestky omyjeme, osušíme. Já je dávám do knedlíků celé, lépe se mi pak balí a nevytéká z nich zbytečně šťáva. Pecky pak vyndám při servírování. Z těsta odkrajujeme kousky těsta a plníme ovocem obdobně, jako když děláme buchty.
V tuto chvíli si dáme do většího kastrolu vařit vodu, přidáme do ní trošku soli.
Jakmile se voda začne vařit, vložíme knedlíky, odmícháme opatrně ode dna a vaříme. Když nám knedlíky vyplavou na hladinu, vaříme ještě cca 3 minuty.
Vyjmeme děrovanou naběračkou, nejprve jeden knedlík, u kterého rozkrojením zkontrolujeme jeho uvaření.
Servírujeme posypané moučkovým cukrem smíchaným s mletým mákem a poléváme rozpuštěným máslem.
Já z této várky vytvořila 22 ks knedlíků.
2ks - tvaroh ve vaničce 250g
2ks - vejce celá
1 - 1,5dcl - mléko
1-2špetka - sůl
ks - hladká mouka (obyčejná či špaldová) - dle potřeby
25ks - švestky dle počtu knedlíků cca
ks - moučkový cukr, mák a rozpuštěné máslo na konečnou úpravu
příprava - 30
vaření - 10
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila Jaroslava Korpášová