Go Back

Meruňkový džem

Vytisknout recept
Není nic snazšího, než si vyrobit domácí meruňkovou zavařeninu.
Zralé, zdravé meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky do kastrolu s širším dnem. Podlijeme drtkem vody, aby se ovoce nepřipalovalo (stačí 2-3 lžíce). Přivedeme k varu, mícháme a dbáme, aby se ovoce nepřipeklo.
Mezitím si nachystáme asi 6 skleniček velikosti přesnídávkových. Musí být čisté, suché.
Když je ovoce z velké části rozvařené, použijeme ponorný mixér a ještě trošku promixujeme. Občasný celý kousek ovoce není na závadu.
Rozmixovanou směs dáme znovu na sporák, vysypeme želírovací cukr. Já použila ten méně sladký 2:1, což značí, že na kilo ovoce se dává 500g želírovacího cukru. Opět za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme ještě zhruba 3-5 minut. Z povrchu džemu sbíráme lžicí případnou pěnu.
Ještě horké plníme do (ideálně nahřátých) skleniček. Hned otočíme dnem vzhůru. Já takto nechávám klidně do druhého dne. A máme hotovo.
1kg - vyzrálé zdravé meruňky
1ks - želírovací cukr 2:1
příprava - 15
vaření - 25
Uvařila Jaroslava Korpášová