Go Back

Máslové loupáky

Vytisknout recept
Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme lžičku cukru a rozmícháme na hladkou kaši. Přidáme zbylé ingredience kromě bílků a máku a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě (nebo přes noc v lednici) zhruba 60–90 minut tak, aby těsto zdvojnásobilo objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů a každý rozválíme na trojúhelník. Od širší strany směrem ke špičce svineme do loupáčku, nebojte se loupáky pořádně utáhnout. Těsto také můžeme rozválet na kruh a ten nakrájet na dvanáctiny a z nich zavinout loupáky.
Hotové loupáky zahneme do podkovy a skládáme na 2 plechy vyložené pečicím papírem, dál od sebe, aby se při pečení neslepily. Loupáky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zhruba 30 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 210°C. Vykynuté loupáky potřeme prošlehaným bílkem a hojně posypeme mákem. Dáme je do trouby a hned stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme je zhruba 20 minut, dokud nejsou krásně hnědé a uvnitř upečené.
20g - Čerstvé droždí
5lžíce - Cukr krupice
500g - Hladká mouka
300ml - Vlažné mléko
120g - Změklé máslo
1ks - Vejce
1špetka - Sůl
ks - Mák
příprava - 30
vaření - 20
Kategorie Chuťovka
Uvařila KláraAndělová