Hladkou mouku, vejce, změklé máslo, moučkový cukr a kůru z citronu zpracujeme rukama na hladkou nelepivou hmotu. Těsto si vytvarujeme do válce zhruba o průmětu, jaký mají formičky na tartaletky, zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu chladit do lednice.
Mezitím si připravíme krém. Mléko, žloutky, cukr, škrob a Amareto dáme do kastrůlku a promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Sundáme z plotny a na celý povrch krému přitiskneme potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Do studeného krému vmícháme ušlehanou smetanu.
Ze zchladlého těsta odkrajujeme plátky a postupně je vtlačíme do vymazaných formiček. Když dáme formičky na chvíli do lednice, půjde nám snáz vtlačovat těsto. Na korpusy dáme pečící papír a zasypeme např. fazolemi, aby se korpusy nenafoukly. Pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 10-15 min do zezlátnutí.
Tartaletky opatrně vyklopíme z formiček, dokud jsou ještě teplé. Vychladlé je naplníme krémem a ozdobíme jahodami.250g - Hladká mouka1ks - Vejce125g - Změklé máslo125g - Moučkový cukr1ks - Kůra z citronu400ml - Mléko4ks - Žloutky6lžíce - Cukr krystal4lžíce - Kukuřičný škrob4lžíce - Likér Amareto200ml - Smetana ke šlehánípříprava - 60vaření - 10-15