Go Back

Žemlovka s jablky a tvarohem

Vytisknout recept
Zapékací ohnivzdornou mistku vymažeme máslem. Rohlíky (ideálně starší) nakrájíme na kolečka a postupně namáčíme v mléce, které jsme si nalili do mísy, přidali do něj 2 celá vajíčka, špetku soli a lžíci třtinového cukru - to vše vidličkou promíchám. Z v mléce namočených rohlíků uděláme první vrstvu v misce, na ní dáme smíchaný tvaroh, do kterého jsme dali vanilkový cukr a sušené ovoce dle toho, co je doma a do máte rádi. Já dnes pokrájela pár sušených meruněk a švestek a pár zbylých rozinek. Ma tvarohovou vrstvu dáme opět namočené rohlíky a na ně pak nahrubo postrouhaná jablka smíchaná se skořicovým cukrem. Jablíčka přikryjeme ještě poslední vrstvou z namočených rohlíků. Vršek žemlovky potřeme rozpuštěným máslem a můžeme dát péct. Já pekla cca 45 min na 175°C.
5ks - rohlíky
1ks - tvaroh vanička
4-5dcl - mléko
2ks - vejce
2ks - jablka velká
1ks - skořicový cukr, vanilkový cukr
2hrst - rozinky nebo jiné sušené ovoce
1lžíce - třtinový cukr
1špetka - sůl
30-50g - máslo
příprava - 15
vaření - 45
Kategorie Dezert
Uvařila Jaroslava Korpášová