Go Back

Špaldové kernotto na styl staročeského "kuby"

Vytisknout recept
Sáček špaldových krup jsem doma měla již několik měsíců a pořád neměla odvahu je vyzkoušet. Teď, když mám neplánované volno a mám více času, jsem si řekla, že je ten správný čas. Vzhledem k tomu, že houbové rizoto mám velmi ráda, usoudila jsem, že mi jistě bude chutnat i tato variace.
Špaldové kroupy jsem večer namočila do studené vody tak, aby byly potopené. To samé jsem udělala se sušenými houbami. Ráno jsem kroupy osolila a dala vařit. Na mírném "plameni" jsem vařila zhruba 50 minut do změknutí.
Mezitím jsem si na pánvičce na sádle orestovala dvě na drobno pokrájené cibule, přidala prolisovaný česnek a dala pokrájené, předem namočené houby. Chvíli jsem opékala,následně dala bohatě majoránky a trošku pepře.
Tuto směs jsem následně vmíchala do uvařených krup. Vymazala jsem si dvě keramické zapékací misky sádlem, rozdělila kroupovou směs a dala cca na 30 minut ještě zapéct.
Hotové jsem posypala strouhaným sýrem, jako přílohu jsem měla nakládanou červenou řepu. Vhodné by byly i nakládané okurky, či jakýkoli zeleninový salát.
Velmi jsem si pochutnala a věřím, že toto jídlo jsem nevařila naposledy.
500g - špaldové kernotto
2hrst - sušené houby
4stroužek - česnek
2ks - cibule střední
1špetka - sůl, majoránka, pepř
80g - sádlo
100g - strouhaný sýr
příprava - 10
vaření - 90
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila Jaroslava Korpášová