Sáček špaldových krup jsem doma měla již několik měsíců a pořád neměla odvahu je vyzkoušet. Teď, když mám neplánované volno a mám více času, jsem si řekla, že je ten správný čas. Vzhledem k tomu, že houbové rizoto mám velmi ráda, usoudila jsem, že mi jistě bude chutnat i tato variace.
Špaldové kroupy jsem večer namočila do studené vody tak, aby byly potopené. To samé jsem udělala se sušenými houbami. Ráno jsem kroupy osolila a dala vařit. Na mírném "plameni" jsem vařila zhruba 50 minut do změknutí.
Mezitím jsem si na pánvičce na sádle orestovala dvě na drobno pokrájené cibule, přidala prolisovaný česnek a dala pokrájené, předem namočené houby. Chvíli jsem opékala,následně dala bohatě majoránky a trošku pepře.
Tuto směs jsem následně vmíchala do uvařených krup. Vymazala jsem si dvě keramické zapékací misky sádlem, rozdělila kroupovou směs a dala cca na 30 minut ještě zapéct.
Hotové jsem posypala strouhaným sýrem, jako přílohu jsem měla nakládanou červenou řepu. Vhodné by byly i nakládané okurky, či jakýkoli zeleninový salát.
Velmi jsem si pochutnala a věřím, že toto jídlo jsem nevařila naposledy.500g - špaldové kernotto2hrst - sušené houby4stroužek - česnek2ks - cibule střední1špetka - sůl, majoránka, pepř80g - sádlo100g - strouhaný sýrpříprava - 10vaření - 90