Ideálně večer namočíme sušené houby do studené vody, necháme přes noc "odpočívat".
Ráno do hrnce pokrájíme kořenovou zeleninu dle svých zvyklostí, přidáme namočené houby, brambory pokrájené na menší kostičky, kroupy, česnek a koření. Zalijeme cca 1,5 l vody a na mírném plameni vaříme do změknutí surovin.
Mezitím si na pánvi z másla, oleje a mouky připravíme jíšku. Tu pak zhruba 10 minut před koncem vaření přidáme do polévky a ještě provaříme. Do hotové polévky můžeme přidat čerstvě pokrájené bylinky - petrželku, pažitku, řeřichu.2-3ks - mrkev2ks - petržel1/2ks - celer1/2ks - pórek6ks - brambory střední2hrst - houby sušené2ks - kroupy velké3dkg - máslo3lžíce - olej2lžíce - špaldová hladká mouka1špetka - sůl, pepř, kmín, majoránka1/2ks - česnekpříprava - 15vaření - 60