Go Back

Šakšuka, severoafrický pokrm, který si oblíbíte

Vytisknout recept

Shakshuka neboli šakšuka 

V Izraeli je šakšuka se zapečenými tousty velice populární snídaně, která zároveň může posloužit jako lehký oběd či večeře. Mnoho Židů taktéž přidává do šakšuky balkánský sýr nebo listy špenátu, což je také zajímavá varianta receptu. Jíst se dá ale také jako hlavní jídlo podávané s rýží, nebo kuskusem.

Jak na to

Ve vyšší pánvi si rozpálíme tuk a osmažíme na něm najemno pokrájenou cibulku. Když je dosklovata, přidáme paličkou rozdrcené stroužky česneku, ještě chvilku smažíme a po minutě přidáme pokrájené pariky. Když lehce změknou, zalijeme vše drcenými rajčaty a přidáme kmín s paprikou a pepř se solí. Kdo chce může pokrm okořenit i špetkou chilly nebo dokonce chilly papričkou. Moje varianta je ale "kids friendly" :) 
Vše promícháme a necháme přiklopené probublávat na mírném stupni varu cca 20 min. Pokud šakšuku plánujete jako hlavní chod, je ten správný čas připravit si v mezičase přílohu. V posledních pěti minutách uděláme vařečkou v omáčce důlky pro vajíčka, vyklepneme je a pánev na posledních pět minut uzavřeme. Žloutky by měly ale zůstat tekuté, zbytečně vejce nepřevařte. Na úplný závěr vše posypeme hladkolistou petrželkou a podáváme. 
Kdo má chuť přidá nadrobený balkánský sýr, tak jako já. 
Dobrou chuť!

 


1ks - cibule
2ks - česnek - stroužek
1ks - plechovka sekaných rajčat
2ks - paprika (oranžová, nebo jiná)
1lžička - paprika koření
1lžička - římský kmín drcený
1ks - petržel nebo bazalka - hrst
2-4ks - bio vejce
1lžíce - olivový olej nebo ghí
100g - balkánský sýr (nemusí být)
1lžička - pepř a sůl
příprava - 10
vaření - 30
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila KristinaGrey