Go Back

Dýňová roláda

Vytisknout recept
Po čase opět dýňový recept. Jedná se o lokalizovaný recept, jehož autorkou je Lise Ode (tedy spíše její babička). Roláda je krásně vlážná, nadýchaná a raději se k ní ani neotáčejte zády - mizí rychlostí blesku.
Pozn.: Postup výroby dýňového pyré najdete v předchozím receptu na dýňový perník. Protože dýně jsou různé a návod na pyré byl psán pro dýni hokkaido, doporučuji u ostatních dýní dát ještě pyré zatížené přes noc vykapat na plátýnko. Zvláště ony obrovské dýně, které se v české provenienci vyskytují snad od nepaměti, mají v sobě hodně vody. 
Postup je stejný jako u běžného piškotu:
Vejce rozdělíme, bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr - vyšleháme sníh, lehce zašleháme po jednom žloutky a poté dýňové pyré. Následně lehce vmícháme všechny sypké ingredience (smíchejte si je před přidáváním do směsi, aby se rovnoměrněji rozprostřely). 
Troubu zapněte na 180°C (horkovzduch), papír můžete pro jistotu podmazat (tj mezi papír a plech) troškou sádla. 
Pečeme zhruba 13-18 minut, až je povrch zlatavý a piškot jde od okrajů. Necháme lehce zchládnout, otočíme spodem dolů, sundáme papír, položíme jej zpět a roládu stočíme. Stočenou necháme vychladnout.
Plníme našlehanou šlehačkou, pro jistotu můžete použít ztužovač či želatinu na zpevnění. 
TIP: Zkuste s hnědým cukrem či jen 2/3 bílého cukru.
 
3ks - velká vejce
225g - cukr krystal
175g - dýňové pyré
115g - hladká mouka
1/2lžička - prášek do pečiva
1/2lžička - jedlá soda
1/2lžička - mletá skořice
1/2lžička - mletý hřebíček
1/4lžička - sůl
300g - smetana ke šlehání (min 30%)
příprava - 15-25
vaření - 15-20
Kategorie Dezert
Uvařila VendulaStillerová