Pokud máte rádi rizoto, krupoto s houbami vám bude chutnat určitě. Kroupy patřily do tradiční české kuchyně odpradávna, jen se trošku vytratily. Jsou velmi snadné na přípravu.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Vegetariánská
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 40 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila Martina Vrbická - Vařme jinak
Ingredience
350gkrup
1cibule
1stroužek česneku
1snítka tymiánu
½lžičky drceného kmínu
700mlvývaru
150mlsmetany na vaření
250gžampionů nebo jiných hub
70gsýra Gran Moravia nebo parmezánu
sůl
pepř
Instrukce
Kroupy propláchneme od nečistot. (Můžeme je na pár hodin namočit, ale pokud spěcháte nemusíte).
V hrnci necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli.
Přisypeme kroupy, vše podlijeme vývarem a promícháme. Můžeme přidat celou snítku tymiánu a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme a vaříme asi 15 min.
Houby nakrájíme na plátky a přidáme ke kroupám. Ještě dál vaříme.
Na závěr vaření přilijeme smetanu a vše svaříme do zhoustnutí. Poté vyjmeme tymián, odstavíme a vmícháme najemno nastrouhaný sýr.