Go Back
+ servings

Žampionové krupoto

Vytisknout recept
Pokud máte rádi rizoto, krupoto s houbami vám bude chutnat určitě. Kroupy patřily do tradiční české kuchyně odpradávna, jen se trošku vytratily. Jsou velmi snadné na přípravu.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Vegetariánská
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Martina Vrbická - Vařme jinak

Ingredience

  • 350 g krup
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 700 ml vývaru
  • 150 ml smetany na vaření
  • 250 g žampionů nebo jiných hub
  • 70 g sýra Gran Moravia nebo parmezánu
  • sůl
  • pepř

Instrukce

  • Kroupy propláchneme od nečistot. (Můžeme je na pár hodin namočit, ale pokud spěcháte nemusíte).
  • V hrnci necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli.
  • Přisypeme kroupy, vše podlijeme vývarem a promícháme. Můžeme přidat celou snítku tymiánu a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme a vaříme asi 15 min.
  • Houby nakrájíme na plátky a přidáme ke kroupám. Ještě dál vaříme.
  • Na závěr vaření přilijeme smetanu a vše svaříme do zhoustnutí. Poté vyjmeme tymián, odstavíme a vmícháme najemno nastrouhaný sýr.
  • A už si můžete jen pochutnávat :).