Rýžový nákyp se sušenými švestkami
Vytisknout recept
Nákyp se může udělat s různým ovocem, s jakým kdo má rád. Ovoce může být čerstvé nebo sušené.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes min
Čas vaření 1 hour hod.
Celkový čas 1 hour hod. 30 minutes min
Porce 8 osob
Uvařila Naděžda Křičenská
- 500 g rýže
- 1000 ml mléka
- 250 g práškového cukru
- 180 g másla
- 10 vajec
- 1 lžička soli
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička strouhané citron.kůry
- 1 vanilkový lusk
- 200 g sušených švestek
- 100 g sekaných vlašských ořechů
Rýži si vypereme.
Uvaříme rýži v mléce se solí a trochou cukru doměkka.
Rýži necháme vychladnout.
Utřeme žloutky s cukrem a máslem.
Přidáme citron. kůru a vnitřek vanilk. lusku.
Ušleháme sníh z bílků s trochou soli.
Do rýže vmícháme žloutkovou směs a sušené švestky.
Opatrně přimícháme ušlehaný sníh.
Rýžovou směsí naplníme pekáč vyložený pečícím papírem.
Povrch poklademe sekanými ořechy.
Pečeme v troubě při 160°C asi 45 minut.