Tatarák z červené řepy

Vytisknout recept
Tahle super zdravá zelenina by neměla chybět v žádném jídelníčku. Je totiž neuvěřitelně nadupaná vitamíny, minerály a stopovými prvky.
Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cezium a rubidium. 
Ráda ji používám na způsob podávaný tradičně, jak jsme na zeleninu zvyklé - na slano. Ale také na sladko do dezertů, jako je třeba tolik oblíbený moučník BROWNIES. O recept na něj se s vámi podělím někdy příště.
Na dnešní lehkou večeři si připravíme TATARÁK. Nenahradí sice ten hovězí z pravé svíčkové, ale milovnice červené řepy si jej rychle oblíbí.
Tak pojďme si tento jednoduchý recept připravit. Nejdelší dobu nám zabere příprava červené řepy. Dnes se dá již zakoupit v běžném supermarketu i vařená, takže si můžete usnadnit práci a zakoupit již přichystaný polotovar.
Já zůstanu u klasiky a řepu si upeču.
Na 2 porce budete potřebovat:
  • 3 bulvy červené řepy
  • 4 stroužky českého česneku
  • 1 jarní cibulka i s natí
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • Šťáva z 1 citronu
  • Špetka soli
  • Dle chuti mletý pepř
  • 1 ČL CHIA semínek
Červenou řepu si nejprve tepelně upravte. Důkladně bulvy odrhněte kartáčkem a umyjte. Každou samostatně položte na čtvereček alobalu, osolte a zakápněte olivovým olejem. Vložte do rozehřáté trouby na 180 °C a pečte dle velikosti 45 – 50 minut. Poté ji vyjměte, vyndejte alobal a nechte zchladnout. Ještě vlažnou jí oloupejte vrchní slupku a nakrájejte na malé kostky. 
Do mixéru vložte nakrájenou řepu a krátce ji rozmixujte. Přidejte celé stroužky česneku, nakrájenou mladou jarní cibulku i s natí, čerstvý tymián, šťávu z citronu. Osolte a opepřete dle chuti. Důkladně promixujte v krémovou konzistenci. Na závěr přisypte CHIA semínka. Pokud je nemáte, klidně je vynechejte anebo nahraďte třeba sezamem.
Za pár minut hotovo. Naservírujte na talíře a podávejte s pečivem. Pokud chcete mít směs pikantnější, klidně si do ní přidejte čajovou lžičku Dijonské hořčice. 
Dobrou chuť!
3ks - Červená řepa (pečená)
4stroužek - Česnek (nejlépe český)
1ks - Jarní cibulka i s natí
4ks - Tymián čerstvý
1lžička - CHIA semínka
1ks - Citron (šťáva)
1špetka - Sůl
1špetka - Pepř mletý
příprava - 60
vaření - 45
Kategorie Chuťovka
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account