Patříte-li mezi zahrádkáře, začínáte mít jistě dost napilno. Úrody, zdá se, bude letos dostatek, a pokud nemáte svou, samosběrů objevíte po celé republice spousty. Nic se totiž nevyrovná chuti čerstvé zeleniny a ovoce, také produkty z nich vyrobené mají zcela jinou chuť a kvalitu, než kupované. Jenže co se vlastně dá všechno připravit z jahod, třešní, meruněk, rybízu, chřestu, rebarbory, cuket a mnoha dalších plodin? Inspiraci nalezneme poměrně rychle díky moderním technologiím, ale nejlepší jsou vždy osvědčené recepty našich maminek, babiček, tetiček nebo lidí, pro které představuje příprava jídla opravdovou vášeň.

Například Josefa Maršálka všichni znají jako skvělého cukráře, s oblibou však kromě koláčů zahrnujících i vlastní úrodu, připravuje rovněž další dobroty z darů zahrady. Jeho nová kniha Sklizeň je skutečnou pokladnicí receptů na domácí pečení, vaření a zavařování, jež vás přenesou do dob vašeho dětství. Jedná se o manifest lásky k přírodě, rodině a poctivému řemeslu. „Když jsem tuhle knihu psal, byl to doják. A ve chvíli, kdy jsem ji ještě teplou z tiskárny poprvé otevřel, rozplakal jsem se. Hned první recept v ní, z kapitoly „Z pekárny“, je v naší rodině po mnoho let, ale já ho nikdy neochutnal. Neměl jsem tu čest, protože tento chleba dělával můj praděda Josef, kterého jsem nezažil. Stále je s námi ale moje babička Josefka, od které jsem postupně získával všechny informace. Můj praděda, její tatínek, tento chléb dělával vždy jednou za 10 dní. Nebyl pekař, ale tehdy bylo kváskové pečení běžným uměním. A tento chleba tedy knihu otevírá a ta je pak už jen emočně zajímavější a zajímavější,“ uvádí ke Sklizni Josef Maršálek, který především věděl, že chce napsat knihu z místních zdrojů a ingrediencí. Proto tím nejexotičtějším, co v ní najdete, je maximálně koření, ale 99 % procent všech použitých ingrediencí se běžně vyskytuje u nás v zahradách.

Inspirace z rodinné pokladnice

Sklizeň není pouze souborem více jak padesáti receptů a stovek dalších podreceptů, rad a tipů, ale poskytuje také náhled do nitra autora a jeho rodiny. „Poselstvím a hlavním tématem knihy je udržitelnost soběstačnost, příprava na horší časy. Velká část je věnována také zdraví. Víte, ono slovo „sklizeň“ v přeneseném významu také používáme jako „co zaseješ, to sklidíš“ a takových přirovnání a asociací najdete v knize spoustu. Já je tam cíleně dávat nechtěl, ale ať jsem se snažil psát z jakékoliv strany, tak se těm tématům nešlo vyhnout.“

Inspirujte se tedy tipy a recepty na dokonalé pečivo, neskutečně chutné dorty, domácí těstoviny, zavařeniny či fermentované delikatesy. Jistě oceníte i tipy a techniky, které vám pomohou stát se mistrem kuchyně a zároveň snížit ekologickou stopu. „Sklizeň je oslavou života, cestou zpět k mým kořenům a pozvánkou k návratu k přírodě. Je to také připomínka koloběhu života a uvědomění si krátkosti bytí. Její příprava nebyla snadná, stála mě mnoho, včetně přátelství, a silné vzpomínky mě několikrát dohnaly k slzám,“ dodává Josef Maršálek.

Foto: se souhlasem Kristýny Solničkové (Ženy s.r.o.)

Naše zahrady skýtají mnohé klenoty, které samostatně či v nejrůznějších kombinacích poskytují nekonečno chuťových zážitků. Začněte s jejich odhalováním. Možná se inspirujete ve zmíněné knize, nebo třeba v jiné, ale co zkusit zapátrat ve své rodině, kde těch kulinářských pokladů bude jistě také zakopaných velká spousta. Nebojte se i experimentovat a vytvořit tak své vlastní originální recepty, které se třeba začnou ve vaší rodině předávat dál a dál. Protože nezapomeňte, že vždy sklidíme, co zasejeme.

Foto: se souhlasem Kristýny Solničkové (Ženy s.r.o.)

Zdroj: redakční text, Josef Maršálek

Foto: freepik.com a se souhlasem Kristýny Solničkové (Ženy s.r.o.)

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account