Tradičních velikonočních receptů najdeme všude spousty a většinou máme i své osvědčené rodinné. Pokud však máte děti, zkuste je potěšit něčím kreativnějším než mazancem s máslem. Jistě, hezky nazdobený beránek má své kouzlo i pro děti, ale když se budou moci podílet na zdobení perníčků, upečete jim veselý barevný koláč třeba s lentilkami, z kynutého těsta se dají vytvarovat krásní zajíčci, do velikonočního kabátku převléknete linecké a jistě vymyslíte i spoustu dalších zlepšováků, uvidíte, jak se jim rozzáří oči.

My jsme pro vás našli jako inspiraci tři recepty, které se budou na slavnostní tabuli vyjímat, děti z nich budou nadšené a některými můžete obdarovat i koledníky. Co se týče zdobení, můžete si vyhrát i podle toho, co máte doma ve spíži, nebo co chutná vašim ratolestem. Vlastně platí jediné, výsledek by měl být veselý a barevný.

Zajíčkové cupcaky

Ingredience

Cupcaky

200 g másla
200g moučkového cukru
1 citron – pouze jemně nastrouhaná kůra
3 velká vejce
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
3 lžíce mléka

Máslový krém

200 g másla
1 citron – pouze jemně nastrouhaná kůra
320 g moučkového cukru
2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Poleva

150 g sušeného kokosu
12 velkých marshmallow nebo malá sladká vajíčka
Černé cukrové perly na oči (nepovinné)
Růžové želé fazole na nosy (nepovinné)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Postup

Troubu předehřejte na 180 stupňů a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Máslo, cukr a citronovou kůru šlehejte 3-5 minut, dokud nebude hmota velmi světlá a nadýchaná. Nezapomeňte občas setřít stěny mísy. Přidejte vejce jedno po druhém a po každém z nich směs dobře vyšlehejte. Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Tuto směs vsypte do máslové směsi a na nízkých otáčkách míchejte do hladka, než přimícháte mléko.

Směs rovnoměrně rozdělte do košíčků a pečte 20-25 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.

Máslový krém připravíte tak, že máslo a citronovou kůru šleháte 3-4 minuty, dokud není máslo velmi světlé a krémové.
Přisypte moučkový cukr a šlehejte na středně vysoké rychlosti 5 minut, dokud nebude máslový krém hustý a nadýchaný. Přilijte citronovou šťávu a šlehejte dalších několik sekund, aby se spojila.

Pro sestavení nasypte sušený kokos do mělké mísy. Lžící nebo trubičkou naneste na každý košíček trochu máslového krému. Namočte košíčky máslovým krémem dolů do kokosu a ujistěte se, že jsou zcela pokryté. Abyste vytvořili zaječí uši, nůžkami rozstřihněte marshmallows šikmo na polovinu (nebo rozpulte vajíčko). Strany nastříhaných marshmallows namočte do sušeného kokosu a položte je na cupcakes vedle sebe tak, aby vypadaly jako zaječí uši. Z černých cukrových perel a želé fazolí vytvořte oči a nosy (pokud je používáte).

Tip: Krém můžete potravinářským barvivem obarvit nazeleno, vynechte kokos (namísto toho vsaďte do krému kokosovou kuličku). Tlapičky vytvoříte z marshmallows a dozdobíte krémem obarveným na růžovo nebo růžovou zdobicí hmotou na perníčky.

Kuřátka ve vajíčku

Ingredience

12 velkých vajec uvařených natvrdo a oloupaných
1/3 šálku majonézy
1 1/2 lžičky dijonské hořčice (lze nahradit 1 ½ lžící bílého vinného octa)
1/4 lžičky česnekového prášku
1/8 lžičky soli nebo podle chuti
1 malá mrkev, oloupaná a nakrájená na kolečka
6 černých oliv

Foto: Shutterstock

Postup

Oloupejte 12 vajec uvařených natvrdo. Ostrým nožem odřízněte velmi tenkou vrstvu ze spodní části vejce – získáte tak rovnou plochu, na které bude vejce stát na talíři. Odřízněte horní třetinu vejce. Jemným zmáčknutím spodku vejce uvolněte žloutek, který by měl hned vyskočit. Víčka nechte spojená se základnou.

Ve středně velké míse smíchejte 12 uvařených žloutků a dobře je rozmačkejte vidličkou. Přidejte majonézu, dijonskou hořčici, česnekový prášek a sůl, případně dochuťte podle chuti. Vše rozmixujte dohromady, dokud nevznikne hladká hmota. Směs přendejte cukrářského sáčku a vytlačte do vaječných základů. Vrchní třetinu položte zpět na základnu a mírně přitlačte ke žloutkovému krému, aby přilnula.

Pro oči několikrát propíchněte olivu plastovým brčkem, pak brčko jemně zmáčkněte a malá kolečka oliv vykouknou ven. Na zobáčky nakrájejte na tenké plátky několik koleček mrkve a každé kolečko rozkrojte na šestiny. Vložte 2 olivová kolečka jako oči a 2 mrkvová kolečka jako zobák. Kuřátka položte na talíř a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koprem.

Křupavá hnízdečka

Ingredience

150 g hořké čokolády
50 g másla
2 lžíce medu
100 g burizonů (můžete nahradit cereáliemi)
36 miniaturních vajíček

Foto: Shutterstock

Postup

Formu na muffiny s 12 otvory vyložte papírovými košíčky. Hořkou čokoládu nalámejte a rozpusťte ve vodní lázni, přidejte máslo a med. Dobře promíchejte, aby se ingredience zcela spojily, a pak do mísy přidejte burizony. Opatrně vše promíchejte, dokud nejsou burizony zcela obalené čokoládovou směsí. Křupavou směs dejte lžící do formy na muffiny a rozdělte ji rovnoměrně do 12 košíčků. Lžící hmotu jemně přitlačte, abyste vytvořili hrubý tvar hnízda. Každé hnízdečko  ozdobte tak, že do prohlubně zapasujete 3 miniaturní vajíčka. Po dokončení dejte hnízda na zhruba hodinu do lednice, aby ztuhla.

Zdroj: natashaskitchen.com, www.bbc.co.uk/food, www.eatsamazing.co.uk

Foto: Shutterstock

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account