Dýně je označována za královnu podzimu, a to právem. Bezpočet existujících druhů lze využít různými způsoby v kuchyni či jako dekoraci. Asi nejznámější vždy byla velkoplodá dýně, kterou již naše babičky zpracovávaly na lahodný kompot a v halloweenském období stráží všelijak vyřezaná naše obydlí.

Mezi další velmi známé a v kuchyni hojně používané druhy patří dýně máslová, muškátová či špagetová. Ať už zvolíte jakýkoliv druh, můžete s ním udělat takřka cokoliv – vařit, smažit, zapékat, zavařovat, sušit či fermentovat. I třeba jen nakrájená na plátky, posypaná kořením a upečená v troubě je skvělá. Tuto plodinu ocení i dietáři, neboť obsahuje velmi málo kalorií a až z 90 % ji tvoří voda. Vysoký obsah vitaminů a dalších cenných látek pozitivně působí na naše zdraví, například trávicí soustavu, ledviny či slinivku.

Královna dýní Hokkaido

Dýně, která asi nejčastěji vládne našim pokrmům, je bezesporu Hokkaido. Při přípravě pokrmů ji nemusíte ani loupat, má skvělou chuť a podobně jako další druhy dýní výborné účinky na náš organismus. Obsahuje totiž spoustu beta karotenu, hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu a vitaminy A, B, i C. Semínka, která si můžete třeba opražit, v sobě mají navíc zinek a jsou i zdrojem nenasycených mastných kyselin. K dalším jejím benefitům patří, že na sebe v těle dokáže navázat toxiny, které následně vyloučíme. Všichni jistě známe Hokkaido v její krásně oranžové podobě, ale nelekejte se, kdyby vám ji někdo dával i v barvě jiné. Vyskytují se totiž druhy, které jsou zbarveny do tmavozelena se světlým žíháním či do šedomodra.

Foto: se souhlasem Nikoly Sladké

Recept připravila Nikola Sladká.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience

100 g bílé cibule (oloupané)

2 stroužky česneku

2 lžičky olivového oleje

2 rajčatové protlaky

600 g dýně hokkaido nakrájené na kostičky cca 1 cm

100 g černé čočky (beluga) v suchém stavu

800 ml zeleninového vývaru

120 g červené papriky

100 ml kokosového mléka

2 lžičky kari

2 lžičky kajenského pepře

60 g balkánského sýra

4 lžíce jarní cibulky (nakrájené najemno)

špetka soli

špetka pepře

Instrukce

Nejprve si připravíme bílou cibuli a česnek a obojí nakrájíme najemno. Poté si ve větším hrnci rozpálíme 2 lžičky olivového oleje, přidáme nakrájenou bílou cibuli i česnek a vše opékáme 2 minuty. Následně do hrnce přidáme rajčatový protlak a nakrájenou dýni a opékáme další 3-4 minuty.

Mezitím si pod studenou vodou propereme čočku. Po uvedené době do hrnce přidáme propranou čočku, zeleninový vývar, sůl a pepř, ztlumíme plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopíme pokličkou a necháme vařit 20-22 minut do změknutí dýně i čočky.

Zatímco se vše vaří, nakrájíme si očištěnou červenou papriku na drobné kostičky o velikosti cca 0,5 cm, které přemístíme do misky a dáme zatím stranou (nejlépe do lednice).

Až v hrnci změkne dýně i čočka, přidáme nakrájenou červenou papriku, kokosové mléko, kari koření a kajenský pepř, hrnec již nezakrýváme a jeho obsah necháme ještě 2-3 minuty provařit na mírném stupni.

Hotovou polévku rozdělíme do 4 talířů a do každé porce rozdrobíme balkánský sýr. Nakonec každou porci polévky posypeme 1 lžící nakrájené jarní cibulky a podáváme.

Foto: se souhlasem

Recept připravila Dagmar Kostenková.

Dýňový chléb s ořechy

Ingredience

650 g hladké mouky

250 g dýně

200 ml vlažné vody

150 g krémového sýra

80 g lískových ořechů vcelku

60 g mletých lískových ořechů

1 jablko

1 ks instatního droždí

2 lžičky citronové šťávy

1 lžíce medu

1 lžíce sojové omáčky

0,5 lžíce skořice

špetka soli

Sýrová pomazánka

200 g sýru feta

1 stroužek česneku

2 lžíce změklého másla

2 lžíce krémového sýra

1 lžička dýňového oleje

1 lžíce hořčice plnotučné

dle chuti sůl a pepř

Instrukce

Dýni a jablko oloupeme, zbavíme jádřince a obojí nastrouháme a zakápneme citronovou šťávou.

Droždí smícháme v míse s moukou. Přidáme med, vlažnou vodu, 2 lžičky soli, sójovou omáčku, skořici a zpracujeme hladké těsto. Přidáme strouhanou dýni, jablko, ořechy, sýr a krátce prohněteme. Zakryjeme a necháme kynout v teple asi 40-50 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme z mísy a vložíme do formy na chléb, kterou jsme vymazali tukem. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 60 minut.

Suroviny na pomazánku utřeme s prolisovaným česnekem a podáváme s dýňovým chlebem.

Foto: se souhlasem Marie Herzogové

Recept připravila Marie Herzogová.

Dýňový kompot

Ingredience

3 kg dýně

3 l vody

1 kg cukru

1 lžíce kyseliny citronové

3 ks skořice

8 ks hřebíčku

2 lžičky ananasové tresti

Instrukce

Dýni nakrájíme na kostičky, povaříme do zesklovatění ve 3 l vody, přidáme další přísady a poté sterilujeme ve sklenicích po dobu 20 minut na 80 °C.

Zdroj: Wikipedia Commons

Foto: Shutterstock a se souhlasem Nikoly Sladké, Dagmar Kostenkové a Marie Herzogové

Tagy:
4 Komentářů
  1. Dýni mám v receptech moc ráda, letos se bohužel rodičům neurodila a v obchodech je na můj vkus docela dost drahá….

  2. renata zborníková 1 rokem ago

    Já jsem dýňový nadšenec. Nejen konzumuji na mnoho způsobů, ale také pěstuji a celé léto a podzim rozdávám kamarádům a sousedům. A ještě zbylo něco na uskladnění.

  3. Skvělé recepty z dýně. Kompot máme moc rádi a také polévku.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account