Zdraví nejlépe podpoříme pohybem a vyváženým a pestrým jídelníčkem, to je stará známá věc, kterou je však stále nezbytné zdůrazňovat. Významnou součástí zdravé stravy by měly být také ryby, neboť představují bohatý zdroj nejen kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálních látek, ale především nenasycených mastných kyselin, zejména omega-3, které mají řadu pozitivních účinků na lidské zdraví a celkovou vitalitu.
Každý z nás jsme jedinečný, a proto bychom měli naslouchat potřebám svého těla. Obecně však platí, že v naší stravě by měly být v ideálním poměru zastoupeny sacharidy, tuky a bílkoviny spolu s dostatkem nutričních látek (vitamíny, minerální látky). Důležitá je pestrost, čerstvost a vyvarovat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám. Jedna porce by měla obsahovat 15-25 % bílkovin, přičemž velmi vhodným zdrojem jsou ryby.
Světová zdravotnická organizace (WHO) a další odborné instituce doporučují konzumovat ryby alespoň dvakrát týdně, přičemž alespoň jedna porce by měla být ryba tučná (například losos, makrela nebo sardinky). Velmi prospěšná je konzumace mořských ryb, neboť obsahují lehce stravitelné bílkoviny nezbytné pro budování a regeneraci svalů. Rybí tuk díky omega-3 mastným kyselinám působí příznivě jako prevence mnoha onemocnění a vitamíny D, selen a jód posilují imunitní systém. Vitamín B12 harmonizuje nervový systém a přispívá k psychické pohodě.
Mořské ryby na dosah
Ovšem dopřát si mořskou rybu o vysoké kvalitě není pro Středoevropana tak snadné jako pro obyvatele přímořských států. Dobrým a dostupným řešením jsou ryby a rybí produkty mražené. Například značky Mylord a Mylord Premium nabízejí kvalitní, certifikované rybí produkty, které jsou k dostání v běžné síti maloobchodních prodejen nebo v on-line supermarketech. Díky novým technologiím a zmražení přímo na moři si ryby zachovávají maximum chuti, výživných látek i pevnou texturu. Zmražením se navíc zničí mikroorganismy, které se v rybím mase volně žijících druhů mohou přirozeně vyskytovat.
Co se týče kontaminace rybího masa škodlivými látkami, jakékoli hodnoty překračující bezpečné limity pečlivě monitorují Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Státní zdravotní ústav. „Své dodavatele si pečlivě vybíráme a zakládáme si na tom, že naše ryby pocházejí z udržitelného rybolovu nebo jsou chovány udržitelným způsobem. Důkazem je skutečnost, že naše produkty mají certifikaci MSC a ASC,“ uvádí Martin Prokop, jednatel rodinné firmy Euro Frigo Praha, pod níž spadají značky Mylord a Mylord Premium.
Už tedy žádné výmluvy, zařadit do jídelníčku ryby a udělat něco pro své zdraví je velmi snadné. Můžete si pochutnávat na lososovi, aljašské tresce, mořské štice, steaku z tuňáka žlutoploutvého či loupaných krevetách a přirozeně tak tělu dodat omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité hned z několika důvodů. Tyto tuky pomáhají snižovat hladinu triglyceridů v krvi, přispívají ke snižování krevního tlaku, snižují riziko srdečních onemocnění a podporují zdravý rytmus srdce. Dále sehrávají zásadní roli ve vývoji a správné funkci mozku. U dětí podporují kognitivní vývoj, u dospělých mohou pomoci v prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, a také pozitivně ovlivňují náladu a psychické zdraví.
Ryby dále obsahují celou řadu důležitých mikroživin, například vitamín D, který je důležitý pro imunitní systém, zdraví kostí a vstřebávání vápníku. Dále jsou bohaté na jód, selen, vitamíny skupiny B (zejména B12) a zinek.
Pár tipů pro zacházení s mraženými rybami
-
Rozmražení – nejlepší a nejšetrnější způsob rozmrazování je přes noc v chladničce, případně vložit ryby v plastovém obalu do vlažné vody. Filé z aljašské tresky Mylord Premium se dokonce může dát rovnou na pánev bez rozmrazování. Rozmražené ryby by se již neměly znovu mrazit, dochází ke ztrátě chuti i množství výživných látek.
-
Příprava – výhodou ryb je jejich snadná a rychlá příprava. V troubě, na pánvi i na grilu jim stačí pár minut.
-
Pestrost – střídejte druhy a experimentujte s chutí. Platí, že sůl, pepř a pár bylinek k ochucení stačí. Ale kvůli pestrosti vyzkoušejte třeba rybí polévku, krémové omáčky či kari.
Zdroj: Wikipedia Commons, www.mylord-premium.cz
Foto: Shutterstock a se souhlasem značky Mylord