Koberec v kuchyni pro někoho může být velkým strašákem – rozlité tekutiny, drobky z jídla a další nečistoty se zdají jako hrůza pro koberec. Ale pokud vyberete správně, nemusíte řešit zbytečné starosti s úklidem.
Kusový, nebo metrážový?
Důležitou otázkou je, zda jsou do kuchyně vhodnější kusové, nebo metrážové koberce. S kusovým budete mít méně starostí – v případě potřeby ho můžete vzít a vyklepat či dokonce vyprat. Navíc se stane designovým prvkem, který doladí prostor. Nicméně metrážový koberec může být komfortnější, zajistí příjemnější došlap a také tlumí hluk. Jenže údržba je o něco náročnější, samozřejmostí je pravidelné vysávání, kromě toho ale bude o něco složitější zbavit se případných skvrn.
Odolné materiály
Ať už zvolíte jakýkoli typ, je třeba zaměřit se na materiál. Ideální jsou syntetická vlákna jako je například polypropylen nebo polyester. Jsou odolné, nepohlcují tolik vlhkosti a skvrny snáze vyčistíte. Dobrou volbou je smyčkový vlas. Obecně je lepší volit nízký vlas, jelikož nezachytí tolik nečistot. Naopak kobercům s dlouhým a hustým vlasem byste se měli vyhnout. Je dobré pečlivě vybírat i barvu a vzor – tmavší snáze skryjí různé nečistoty, zároveň je ale třeba dávat pozor, aby místnost nepůsobila příliš stísněně. Je třeba najít dobrý kompromis, který bude dobře vypadat, ale zároveň se snadno udržovat.
Praktické tipy pro čistou kuchyň
Koberce do kuchyně se nemusíte bát, zvlášť pokud vyberete správně. Přesto je třeba počítat s vysáváním několikrát týdně, zejména v nejvíce používaných zónách. Pokud se na koberec dostane skvrna, je třeba ji hned odstranit. Stačí tekutinu jemně vysát, neroztírejte ji do stran. Skvělým pomocníkem jsou různé čističe přímo na skvrny, s těmi si snadno poradíte i s odolnějšími nečistotami. Jiné typy podlahových krytin se samozřejmě uklízí snáz, ale koberec má své výhody.
Díky koberci můžete do kuchyně vnést teplo a útulnější atmosféru, aby vaření a další každodenní činnosti byly příjemnější.
Zdroj: nej-koberce.cz
Foto: Pixel-Shot / stock.adobe.com