Aneb raději bílý cukr než agávový sirup.
Možná jste si koupili agávový sirup v domnění, že je to vhodnější sladidlo než třeba bílý cukr. Ráda bych vám to tu vyvrátila.

Agávový sirup je zahuštěná šťáva ze sukulentů agáve. Většinou jde o vysoce průmyslově upravovanou potravinu a rozhodně není vhodný na „zdravé“ slazení. Proč?

Agávový sirup a zdraví

I když je agávový sirup přírodním sladidlem, neznamená to, že jsou s ním spojena jen pozitiva a žádná negativa (jediné pozitivum je nízký glykemický index). Stejně jako ostatní sladidla může vést ke zdravotním problémům.

Problém – obrovské množství fruktózy

 

    • Hlavní část tohoto sirupu tvoří fruktóza – až 85%, což je mnohem větší množství než obsahuje klasický cukr.

 

    • Proč je vlastně fruktóza horší než glukóza?
      Glukózu používají k zisku energie všechny naše tělesné orgány, každá buňka ji umí využít, ale fruktóza se zpracovává jen v játrech. Když jsou  jí játra příliš zatížena, tak ji mění na tuk (tukovatí). Dále zvyšuje obsah kyseliny močové, podporuje rozvoj inzulinové rezistence, a tak nepřímo i cukrovky.

 

    • Další nevýhodou fruktózy je, že neumí dostatečně uspokojit naši touhu po sladké chuti a člověk stále „nemá dost“.

 

    • Co se týče fruktózy, tak ta je obsažena i v ovoci. Ovoce má však na rozdíl od tohoto sirupu i vlákninu a další cenné látky.

 

 

Co si z toho tedy vzít?

 

    • Pokud chcete sladit, určitě nesahejte po agávovém sirupu.

 

    • Snažte se snižovat množství používaných sladidel celkově.

 

    • Vybírejte podle potřeby ta nejvhodnější.

 

    • Sladkosti berte jako občasné zpestření zdravého jídelníčku.

 

Zaujal Vás můj článek? Podobné najdete na mém webu: www.varmejinak.cz

 

Vaše Martina z Vařme jinak

Tagy:
4 Komentářů
  1. Velmi zajímavé.

  2. INOMA 2 roky ago

    Jsem nemile překvapena teda .

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account