Mrazivá rána, vlezlá zima a potřeba vytáhnout kabáty a šály značí jediné, že na řadu přichází chladnější období roku – podzim a zima. Doba, kdy barevné listí vystřídá (snad) bílý sníh a bez teplého oblečení drkotáte zuby. Proto zde máme několik tipů na přípravu nápojů, díky kterým se dokonale zahřejete zevnitř. Nápojů, které pomůžou od neduhů, navodí vánoční atmosféru a provoní váš domov.
Zázvorový čaj s medem a citronem
Jakmile se objeví chřipka a nachlazení, nejeden z nás sáhne po zázvorovém čaji. Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek a pročistí organismus. Navíc obzvlášť v chladnějším období roku krásně zahřeje. Jak ho ale správně připravit? Je to jednoduché. Oloupejte kousek kořene zázvoru a nastrouhejte jej. Nastrouhaného zázvoru byste měli mít tak 2 – 3 čajové lžičky, podle toho, jak silný chcete výsledný nápoj mít. Dejte ho do litrové konvice, přelijte vařící vodou a nechte zhruba 15 minut louhovat. Po vylouhování zázvor vyndejte, můžete předtím klidně použít papírový filtr nebo sítko. Přidejte šťávu z půlky citronu a do lehce vychladlého čaje vmíchejte podle chuti med, který si díky nižší teplotě zachová drahocenné živiny. Pozor ale! Vyhněte se pití čaje i s kousky zázvoru, mohlo by vám to nepříjemně podráždit žaludek.
Horká medovina
Ne nadarmo se říká, že ty nejlepší recepty, jsou často ty nejjednodušší. Přesně toto tvrzení platí o horké medovině, která dokáže dokonale zahřát tělo i duši. Tajemství tohoto nápoje tkví v dobře zvolené medovině a správné teplotě při přípravě. Na tu nejchutnější si připravte Zlatou Křivoklátskou medovinu, menší kastrůlek, 2 plátky citronu a pusťte se do toho. Zahřejte na plotně medovinu na 55°C. „Právě správná teplota je u horké medoviny zcela zásadní, jakmile totiž stoupne teplota nad 60 °C, medovina vám zpění a výrazně se sníží její dokonalá chuť,“ vysvětluje Ing. Vendula Holibková z firmy ČESKÁ VČELA. Pakliže nemáte po ruce teploměr, pokuste se teplotu odhadnout. Jakmile uvidíte, že se začíná výrazněji zahřívat, vypněte ji a přelijte do připravených hrníčků případně sklenic bez stopky. Horká Zlatá Křivoklátská medovina chutná dokonale sama o sobě, díky čisté medové chuti s příchutí vanilky, chcete-li si však svůj výsledný nápoj přeci jen nějak dochutit, použijte plátek citronu.
Tradiční svařák
Zhruba na konci listopadu, s blížícím se adventem, začínají vánoční trhy, a k těm neodmyslitelně patří také tradiční svařené víno. Navštívit takové trhy, poslechnout si koledy, dát si teplý trdelník, zahřát se u svařáku a nasát vánoční atmosféru rozhodně alespoň jednou ročně musíte. Pakliže vás ale přepadne chuť na tento voňavý nápoj doma, připravte si červené víno, skořici a cukr a nechte svůj domov provonět. Víno společně s cukrem, celou skořicí, hřebíčkem, badyánem, muškátovým květem a kůrou z citronu zahřejte. Stejně jako u horké medoviny je důležitá teplota. Víno se totiž nesmí vařit. Jakmile se na dně hrnce začnou objevovat bublinky, sundejte ho, ochutnejte a případně jej doslaďte. Nechte chviličku odstát a podávejte.
Slavnostní punč
Nic nenavodí vánoční pohodu lépe než hrnek dobrého punče. Pije se po celém světě, přesto však pokaždé jinak za studena i za tepla. Ten náš domácí vánoční punč se však vždy podává teplý a jeho základ tvoří rum a sladké červené víno. K tomu si připravte ještě kvalitní černý čaj, citrón, pomeranč, celou skořici, hřebíček, cukr a ovoce podle chuti, třeba jablíčka. Začněte tím, že do kastrůlku nalijete víno společně s čajem a pomalu ohřejete, nikdy však nevařte! Přidejte na plátky nakrájený citrón s pomerančem, skořici a hřebíček. Pokud jste použili sušší víno, podle chuti přislaďte. Na závěr můžete krátce v punči povařit jablíčka, případně je jen připravit do sklenic a hotovým nápojem přelít. Aby vám ve sklenicích neplavalo koření, při podávání použijte sítko. Chcete-li punč ozvláštnit, přidejte rozinky předem namočené v rumu.
Nápoje, které vás od zimy do jara zahřejí
-
ZA PROFILEM III. / @zezivotakristi
LenkaHavlíková||Krása a zdraví
Krásný čtvrtek. Vítejte u III. dílu ZA PROFILEM (o projektu se více dozvíte zde). Jaro klepe na dveře a já...
-
Co takhle cvičení na oči?
LudmilaToboláková||Krása a zdraví
Žijeme v době chytrých telefonů, tabletů a počítačů. Sedíme každý den celé hodiny za stolem a hledíme do obrazovky...
-
Pálím, pálíš, pálíme… aneb máme rády svíčky
Veru D.||Krása a zdraví
Jakmile se začne dřív stmívat a už je mi doma “jen tak” zima (jasné, topení máme, ale jsem hrozná...
-
Znáte Faberlic?
MirkaVasulkova||Krása a zdraví
Jistě mnoho žen,touží zůstat krásná. Český trh je sice plně zasycen kosmetikou známých kosmetických firem. Kosmetiku kterou mám na mysli...
-
Everest Ayurveda
MarkétaKročilová||Krása a zdraví
Everest Ayurveda s.r.o. je česko-slovensko-nepálská společnost, která v souladu s indickou tradicí šíří hlubší povědomí o ajurvédském lékařství, zdravém...
-
Zdravé zelené ořechy? Přesně to jsou pistácie
Evabel||Krása a zdraví
Pistácie neboli řečíky jsou keře s šedou kůrou a výškou zhruba 10 m. Jejich plody jsou protáhlé oválné pecky o...
-
Proč se věnuji stravování podle ročních období?
Eva Nytrová||Krása a zdraví
Protože je to přirozené. Naše tělo reaguje v souladu s přírodou a jejími přirozenými cykly. To, že jsme to přestali...
-
Jak diagnostikovat svůj zdravotní stav podle vzhledu jazyka?
JanaSchovancová||Krása a zdraví
Jazyk jako zrcadlo zdraví: Principy diagnostiky v tradiční čínské medicíně Knihu nakladatelství Svítání lze koupit na www.svitani.eu Úspěšné medicínské...