Koprová omáčka – „koprovka“ je od dětství moje oblíbené jídlo.  Nejlepší je v létě, když je čerstvý kopr. Dá se koupit i v zimě, samozřejmě, ale není to ono. A rozhodně nedoporučuji nikdy používat kopr naložený na kyselo. 
Koprová omáčka je jedno z jednoduchých a rychlých jídel. Příprava zabere jen pár minut, takže se hodí na rychlou letní večeři. Za důležité považuji správné dochucení. Je také dobré vědět, že koprová omáčka je dobrá i druhý den, protože se pěkně rozleží. Připravuji ji z vývaru, nejraději hovězího, protože si myslím, že je takhle nejchutnější. Dá se ale použít i zeleninový nebo kuřecí. Samozřejmě doporučuji připravit si je doma. Já je mám vždy v krabičkách v mrazáku po ruce.
Já ji připravuji takhle:
KOPROVÁ OMÁČKA (pro 2-3 osoby)

    cca 2 lžíce másla
    cca 2 lžíce hladké mouky
    cca 500 ml vývaru
    250 ml smetany na vaření (1 kelímek)
    čerstvý kopr – 1 svazek

na dochucení:

    cukr krupice
    vinný ocet (citron)
    sůl
    pepř mletý

Čas přípravy:  cca 30 minut
Postup:
V nerezovém hrnci rozpustím máslo a přidám hladkou mouku. Jakmile jíška zezlátne, zaliju ji vývarem (pokud je z mrazáku, rozmrazím jej předem v mikrovlnné troubě). Vznikne základ omáčky, který nechám provařit. Konzistence by měla být příjemně hustá. Poté přidám kelímek smetany. Opět nechám lehce provařit a dochutím – solí, mletým pepřem a cca 1 lžící cukru krupice a cca 2 lžíce vinného octu. Ochutnám a zjistím, zda je nutné přisladit nebo naopak přidat trochu octa, případně přisolit. Chuť musí být sladkokyselá – neměla by převažovat ani sladká, ani kyselá chuť. Nakonec přidám nasekaný kopr (ze stonků oberu jen ty měkké části, stonky tam nedávám a nasekám najemno) a už dál nevařím.
Jako přílohu můžete použít houskové knedlíky nebo vařené brambory a vejce vařené na tvrdo. Nebo pošírované vejce. Ke koprové omáčce se pěkně hodí i vařené hovězí maso (třeba loupaná plec). Při vaření hovězího navíc vznikne vývar, který se následně použije do omáčky. A napadlo Vás někdy zkusit jako přílohu bramborové gnocchi? Jsou ke koprovce super!
Na www.honeyfood.cz i s krátkým videem!
http://honeyfood.cz/2016/09/05/koprova-omacka/
 
 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account