Všichni je znáte. Máte je doma, jsou v restauracích na stolech, ve fast foodech… O čem je řeč? O condiments.
Condiments jsou v podstatě všechna „dochucovadla“. V restauracích máte často na stole sůl a pepř (salt and pepper) nebo ocet (vinegar). V kavárně je to třeba cukr (sugar) nebo hnědý cukr (brown sugar) nebo sladidlo (sweetener). K jídlu Vám číšník někdy přinese hořčici (mustard) nebo kečup (ketchup) nebo majonézu (mayonnaise – mayo). V asijských restauracích na stole najdete určitě sójovou omáčku (soy sauce) nebo teriyaki omáčku (teriyaki sauce) nebo pálivou omáčku – např. hot sauce nebo sriracha.  V barbecue restauracích budete na stole mít určitě několik verzí omáčky – barbecue sauce sweet – sladkou nebo barbecue sauce mild – jemnou nebo barbecue sauce hot – pálivou. Mezi condiments se také někdy řadí nakládané okurky (pickles) nebo nakládaná zelenina (pickled vegetables) a všechny možné salsy (salsa) nebo omáčky (sauce).
V některých fast foodech v USA je „condiment station„, kde jsou k dispozici volně právě tato malá balení kečupů, omáček, sůl, pepř … sami si je naberete a využijete k dochucení svého jídla přesně podle své chuti. Obvykle i ve všech amerických McDonald´s si sami kečup na hranolky (french fries) napumpujete do papírového košíčku.
Víte, co je nejprodávanější dochucovací prostředek  „no.1 best-selling condiment“ v USA? Jednoznačně vede nad všemi. Já jsem si myslela, že je to kečup. A není. Je to majonéza. Kečup je až druhý. Američané utratí za rok 2 miliardy dolarů jen za nákup majonézy.
 
foto: Lucie Pomijová, Sonny´s BBC, Pensacola, Florida, USA
 
sledujte i naše další příspěvky na www.honeyfood.cz a opakujte si anglická slovíčka na https://www.facebook.com/succulentenglish/?fref=ts
 
Pěkný den!

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account