131

Tentokrát zase něco, co zvládnou i děti a troufnu si říct, i s prstem v nose *psss* Luštěninové pomazánky jsou skutečně dobré a ani jejich příprava není nijak náročná. Minulá, cizrnová, měla nečekaný ohlas, tak přidávám další, pro změnu z fazolí.

Použila jsem velké fazole, máslové. Mám je ráda, jen se musí déle namáčet (alespoň na 16 hodin). Určitě se hodí i adzuky, jen jsou menší a mají více šlupek. Ty obsahují oligosacharidy, který způsobují nadýmání. Určitě je důležité vodu před vařením vyměnit, luštěniny nesolit a přidat nějakou bylinku nebo kousek řasy. Tady jsem se o luštěninách rozepsala víc.

Pokud se s fazolemi nechcete vařit, určitě můžete použít i konzervu. Jen bych je propláchla.
Jak jsem postupovala?

    půlku malého pečeného lilku
    vařené fazole
    černé olivy
    olivový olej
    sůl, pepř
    bylinky či koření. Z bylinek se hodí oregáno nebo bazalka (čerstvou, prosím) a z koření je super římský kmín.

Pokud už máte uvařené luštěniny (otevřenou plechovku), připravte si lilek. Do dužiny lilku nakrojte mřížku (neprokrojte slupku) a osolte. Asi po 20ti minutách ho opláchněte, dejte na plech s pečícím papírem a pokapejte olivovým olejem. Asi 15 – 20 min pečte na 200 °C. Jakmile bude lilek gumovatý, nechte ho mírně vychladnout a lžící vydlabejte. Dužinu dejte do vysoké nádoby, v poměru 1 : 1 : 1 přidejte olivy i fazole a vyšlehejte tyčovým mixérem dohladka.

Nakonec dochuťte solí, pepřem a kořením podle chuti a možností 😉
 
Více receptů najdete na mém blogu www.katfoblog.blogspot.cz
 

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account