76

 
Babí léto se nakonec ukázalo. Jasná obloha, sluníčko svítí  jen teplota teploměru prozradí, že čas pokročil a je začátek října.
Sbíráte nebo aspoň rádi jíte houby?
Osobně houby moc nesbírám, nerozeznám jedlou od jedovaté. Strach z neznalosti mě vede jen k procházkám po lese. Naši na houby nechodili, a tak v mykologii jsem naprostý laik. Představa, že po lese chodím s atlasem hub mě děsí, a tak se  vždy raději přidám k těm, kteří mají  jasno o jakou houbu jde.
Houby můžeme rozdělit na houby jedlé, nejedlé, jedovaté a smrtelně jedovaté.
Češi jsou milovníci hub. Rádi je sbírají a rádi je i jedí.
Patříme k největším sběračům hub v Evropské unii. Z lesa každoročně odneseme přes dvacet tisíc tun.
Dobrá volnočasová aktivita pro celou rodinu!
Děti i dospělé.
Procházka po lese, pobyt na čerstvém vzduchu a košík plný hub.  Co víc si přát?
Pokud košík bude poloprázdný nebo dokonce prázdný nezoufejte, aspoň jste něco udělali pro své tělo a nezvítězil gaučink u televize.
Jde o takzvané maso chudých a u nás je zadarmo. Pokud si ho sami nasbíráte v lese.
Jaké speciality a rodinné recepty z hub připravujete?
Klasikou je smaženice, houbová omáčka, bramboračka nebo houbové řízky v trojobalu. Výborné jsou nakládané houbičky v nálevu. Jako malá jsem milovala ten sliz.
Byť nejsem sběrač  hub, tak aspoň jsem jejich vášnivý jedlík.
Můžete je dát kamkoliv – snad ne jen do sladkých koláčů a zákusků.
To by jsme dopadli jako kočička a pejsek, když dělali narozeninový dort 🙂
Údajně českou delikatesou je muchomůrka růžovka neboli masák.
Naivně jsem si myslela, že všechny muchomůrky jsou jedovaté.
Je vidět, že mé znalosti jsou opravdu chabé.
Světovou jedničkou na trhu hub je lanýž.
Nikdy jsem tuto delikatesu neochutnala.
A co vy?
Roste dvacet centimetrů pod zemí a najít ji dokáže prase ( myslím tím samozřejmě zvíře )nebo speciálně vycvičený pes. Je aromatická se specifickou vůní, kterou způsobuje bakterie, která žije s lanýžem v symbióze.
Jde o houbu, za kterou zaplatíme značně vysokou cenu. I třicet tisíc korun za kilogram.
U nás jde o chráněnou houbu a její sběr je pokutován až pěti tisíci.
Tak ji nehledejte 🙂
Mezi zajímavé jedlé houby patří například chorož …  , kotrč kadeřavý, pýchavka, čirůvka, klouzek, špička.
Ne vždy měli lidé k houbám tak pozitivní vztah. Ve středověku a začátkem novověku  botanika  houby dokonce zatracovala.
Ale i tak si svoji cestu na talíř – hlavně chudých lidí – našly. Později se konzumace hub rozšířila i celoplošně do všech domácností.
Kdo houby nesbírá, má možnost si je koupit nebo pěstovat doma.
Ta procházka lesem mě ale na sběru hub láká ze všeho nejvíc!
Všem houbařům přeji bystré oko a šťastnou ruku, protože jak  všichni  dobře víme, všechny houby jsou jedlé.
Některé ale jen jednou.
 
Ať vám chutná život!

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account