Křupavé hranolky patří po celém světě mezi oblíbené způsoby úpravy brambor – jsou rychle a jednoduše hotové a skvěle chutnají k různým typům jídel. Poradíme vám, čím pohostit rodinu a přátele tak, že se budou olizovat až za ušima – a navíc bez výčitek.
 
První hranolky spatřily světlo světa již na přelomu 18. a 19. století – dodnes se vedou spory, jestli jejich kolébkou je Francie či Belgie. Jejich domácí přípravu pak velmi zjednodušil vynález zmrazených hranolek, se kterým přišla v polovině 20. století firma McCain a netrvalo dlouho, než přišla s nápadem vytvořit hranolky do trouby připravované bez dalšího přidaného oleje. Díky tomu již není třeba dlouho škrábat a krájet brambory ani vlastnit fritézu – stačí jen dát již připravené hranolky na plech, vložit do trouby a za dvacet minut je hotovo. Navíc s trendem zdravého životního stylu se snižuje také obsah soli i hladina nasycených tuku, takže i tato příloha vnímaná dříve jako nezdravá, může být součástí běžného vyváženého jídelníčku – pokud se to s ní samozřejmě nepřehání a také pokud se doplní zdravými potravinami jako je zelenina, ryby, ovčí či kozí sýr atd.
 
Co tedy k hranolkám připravit? Většinu lidí možná napadne „smažák“ nebo řízek. Ano, tyto pokrmy jsou klasika, ale stojí za to se pustit i na neprobádanou půdu a vyzkoušet něco netradičního a zdravějšího… Nechte se inspirovat.
 

Čekankové lodičky
 
400 g McCain Fri’Style, 1 čekanka, 200 g čerstvého tvarohu, 1 svazek čerstvých bylinek (petrželka, kerblík, meduňka atp.), 2 kusy filé z ančoviček, 1 lžička hořčice, 50 ml olivového oleje, 12 hrášků na ozdobu, 50 ml ajvaru (paprikového pyré), 1 lžička mletého kmínu (nejlépe římského), sůl, pepř, červená paprika
 
Čekanku rozebereme na jednotlivé lístky. Bylinky omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Ančovičkové filé nasekáme na stejně drobné kousky. Vše spojíme s hořčicí, olivovým olejem a polovinou tvarohu. Hmotu přendáme do cukrářské stříkačky a s její pomocí nanášíme na listy čekanky. Ozdobíme hráškem. Ajvar spojíme se zbylou částí tvarohu a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Hmotu nanášíme na listy čekanky. Papriku omyjeme, přeřízneme napůl, odstraníme jádřince a podélně nakrájíme na proužky o šířce 1 cm. Použijeme k ozdobení. McCain Fri’Style připravíme podle pokynů na obalu. Podáváme spolu s dipy na čekance.

 

Krevety v limetkové omáčce
 
1 balení hranolek McCain Golden Longs, 1 limetka, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce zakysané smetany, špetka kajenského pepře, 3 velké loupané krevety (každá cca 60 g), sůl
 
Limetku řádně omyjeme a osušíme a poté nastrouháme kůru. Jogurt smícháme se smetanou, přidáme limetkovou kůru a dochutíme kajenským pepřem a solí. Krevety ohřejeme na pánvi. Servírujeme s limetkovým dipem a křupavými McCain Golden Longs připravenými dle návodu na obalu.

 
 

Ovčí sýr obalovaný cuketou
 
1 balení McCain Golden Wedges Crinkle, 400 g měkkého ovčího sýra, 4 cukety, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, sladká paprika, 400 g rajčat s bylinkami v plechovce, 4 bobkové listy
 
Ovčí sýr nakrájíme na kusy – dva pro každou osobu. Cukety omyjeme a nakrájíme podélně na tenké plátky 2 až 3 mm silné. Takto nakrájenou cuketu blanšírujeme po dobu 20 sekund (vložíme na 20 sekund do vroucí vody a poté ochladíme studenou vodou). Plátky cukety ovineme kolem sýra, přidáme sůl, pepř a papriku s olivovým olejem. Vše grilujeme po dobu jedné minuty v troubě při 160 °C. McCain Golden Wedges Crinkle připravíme dle návodu uvedeném na obalu. Mezitím zahřejeme směs rajčat s bylinkami a s bobkovým listem. Můžeme také přidat zbývající nakrájené kousky cukety. Takto vzniklou omáčku dochutíme solí a pepřem. Grilovaný ovčí sýr servírujeme s rajčatovou omáčkou a McCain Golden Wedges Crinkle.

 
 
Tipy na dipy
 
Hranolky nemusí sloužit pouze jako příloha k hlavnímu jídlu, je to i rychlý způsob, jak pohostit početnou návštěvu. Stačí k nim připravit chutné dipy, do nichž si lze hranolky namáčet. Naše rada: pro tuto příležitost jsou ideální hranolky do tvaru písmene U (např. McCain Fri’Style), do něhož se dip nabere podobně jako do lžičky…
 

Ostrá salsa s celerem
 
1 balení hranolek McCain Fri’Style, 400 g červené papriky, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 4 lžíce rostlinného vývaru, 50 g sušených rajčat v oleji, 2 lžíce čerstvé pažitky, 1 celer, 2 lžíce vinného octa, kajenský pepř, sůl
 
Papriky umyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme je na kostičky. Oloupeme cibuli a celer též nakrájíme na kostičky. Papriky, cibuli a celer osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme vývar a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Poté vše rozmixujeme. Rajčata nakrájíme najemno a smícháme s nasekanou pažitkou a rozmixovanou směsí. Pikantní salsu dochutíme solí, octem a kajenským pepřem. Servírujeme v misce a podáváme s hranolkami McCain Fri’Style.

 

Mexická salsa s kukuřicí
 
400 g loupaná rajčata nebo rajčatová passata, 1 hrst zelené natě koriandru, 1/2 jemně sekané šalotky nebo červené cibule, dle libosti černé fazole, kukuřici apod. (nemusí být), 1 stroužek drceného česneku, 1 chilli paprička, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 1/4 lžičky soli, čerstvě mletý pepř, šťáva z 1/2 limetky
Jednotlivé suroviny posekejte, dobře promíchejte, ochuťte a dejte v uzavíratelné nádobě do chladu. Servírujte s hranolkami McCain Golden Longs a zeleninovými hranolky.

 
Více receptů najdete na www.mccain.cz. Dobrou chuť!

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account