198

Závitky z mletého masa

Vytisknout recept
Základem pro závitky bude směs mletého masa, nejlépe půl napůl z vepřového a hovězího, spojené jedním vejcem, okořeněné jen solí a pepřem. Přidává se do něj houska namočená v mléce, pokud budeme plnit papriky, pak hrst nevařené rýže. A to je všechno. Úplně to stačí, ostatní už zvládne zelenina.
 
Zelné nebo kapustové závitky se připraví z listů, které se otrhají, spaří a mohou se lehce naklepat pro snazší manipulaci. Do každého listu se vloží část mletého masa a pak se zelenina stočí do válečku. Po okrajích se list zasune, šikovná hospodyně si pak při spojení vystačí s jehlou nebo párátkem. Méně šikovné mohou omotat nití. Závitky se položí na základ z cibule, která se jen tak nechá zesklovatět, mohou se lehce osmahnout, ale nemusí, dají se rovnou šoupnout do trouby.
 
Během pečení z listů pustí šťáva, takže ani není třeba příliš podlévat, jen hlídat, v troubě by se měly spíše dusit, žádné prudké pečení. Do kapustových je vhodné přidat pro dochucení do šťávy ještě česnek a papriku, nakonec se závitky mírně zapráší hladkou moukou a ještě nechají propéci.
 
Pečené papriky se připraví z podobné směsi, záleží na tom, jak s nimi chcete dále naložit. Do rajské se hodí namísto housky přidat hrst nevařené rýže, protože se náplň nevysypává. Chcete-li je konzumovat jenom tak, můžete použít stejnou směs, nebo namísto housky třeba nastrouhat balkánský, či jiný sýr. Pak se naskládají do pekáčku a nechají propéci. Navrch se před pečením přidá pokrájené rajče.
 
Z mleté masové směsi se dají vyčarovat i další zeleninová jídla. Zkuste třeba nakrájet do ní rajče a naplnit vydlabanou cuketu, lilek, cibuli i bramboru. Během pečení se hodí posypat třeba balkánským sýrem. Ke všem závitkům a naplněným dobrotám se hodí brambory nebo bramborová kaše.

500g - mleté maso
1ks - vejce
1 - 2ks - houska namočená v mléce nebo hrst rýže
1špetka - sůl, pepř, koření dle receptu
6ks - kapusta nebo zelí - listy, nebo papriky
1ks - cibule
2lžíce - olej nebo sádlo
příprava - 30
vaření - 60
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila AliceBarešová

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account