Přátelé, Vánoce již ťukají na dveře a je třeba zadělat na vánočky.
Zde je můj recept na těsto.
Upozorňuji, že ho píši spíš pro začínající kuchařinky 🙂
Jako první si večer, než jdete spát, vyndejte z ledničky droždí, máslo a vejce,
aby vše "chytilo" pokojovou teplotu.
Ráno si pro změnu umyjte rozinky
a ty pak namočte do misky a zalijte 2 lžičkami rumu.
Navažte si na váze vše, co je výše uvedeno, abyste to měli po ruce.
A jdeme na to:
Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek
a nechte ho vzejít (já to stavím na zapnutý radiátor).
Mezitím si ve velké zadělávací míse smíchejte proseté mouky s cukrem vanilkovým
cukrem, špetkou soli a nastrouhanou citronovou kůru (předem citron pořádně
umyjte v telé vodě a vysušte!), přidejte rozinky.
Do směsi vlijte dobře vzešlý kvásek, přidejte žloutky, dvě třetiny
nasekaných mandlí a nakonec i rozpuštěné máslo.
Těsto důkladně zpracujte ručně nebo robotem (já dělám ručně).
Pak ho přikryjte utěrkou a dejte zpátky k radiátoru nebo do tepla.
Musí kynout 2 hodiny, přičemž ho 2x ještě po dobu kynutí promíchejte.
Po vykynutí dejte těsto na vál, který posypte polohrubou moukou a zpracujte
ho ještě jednou. Potom si vytvořte tolik kusů, z kolika umíte plést vánočku.
Já se přiznám, že pletení mi stále nejde...
Upleťte si vánočku (návodů je na internetu mraky)
a opatrně ji přendejte na plech. Nechte ještě 15 minut kynout.
Zapněte troubu cca na 180 - 200°C.
Pak si rozvedlejte vajíčko a celou vánočku potřete, posypte zbylými mandlemi.
(Já dávám dovnitř nasekané a nahoru plátky mandlí).
Vložíme do rozehřáté trouby a 10 minut pečeme na výše uvedené stupně,
potom stáhneme teplotu na 160°C a vánočku pořádně propečeme.
Cca 30 minut. Vánočka je krásně zlatá a i zespodu musí být upečená.
Po upečení necháme vánočku řádně vychladnout, třeba i do druhé dne.
Potom jsou dvě možnosti - vlastně tři :-).
Vánočku zabalíme do utěrky a vložíme do velkého igelitového pytle
a dáme do chladna.
Nebo vánočku obalíme do dvojité vrstvy potravinové fólie a dáme do chladna.
Anebo vánočku hned sníme 🙂
Dobrou chuť Vám přeje Hudlenka
1ks - droždí75g - cukr hnědý200ml - mléko350g - špaldová mouka celozrnná150g - polohrubá mouka50g - rozinky1ks - vanilkový cukr1špetka - sůl1ks - kůra citronová3ks - žloutky50g - loupané, nasekané mandle150g - máslo1ks - vejce na potřeníks - moučku na posypání po upečení2lžíce - rumpříprava - 180vaření - cca 45 +