Vánočka, jak ji dělám já

Vytisknout recept

Přátelé, Vánoce již ťukají na dveře a je třeba zadělat na vánočky.

Zde je můj recept na těsto.

Upozorňuji, že ho píši spíš pro začínající kuchařinky 🙂

 

 

Jako první si večer, než jdete spát, vyndejte z ledničky droždí, máslo a vejce,

aby vše "chytilo" pokojovou teplotu.

 

 

Ráno si pro změnu umyjte rozinky

a ty pak namočte do misky a zalijte 2 lžičkami rumu.

 

Navažte si na váze vše, co je výše uvedeno, abyste to měli po ruce.

A jdeme na to:

Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek

a nechte ho vzejít (já to stavím na zapnutý radiátor).

Mezitím si ve velké zadělávací míse smíchejte proseté mouky s cukrem vanilkovým

cukrem, špetkou soli a nastrouhanou citronovou kůru (předem citron pořádně

umyjte v telé vodě a vysušte!), přidejte rozinky.

Do směsi vlijte dobře vzešlý kvásek, přidejte žloutky, dvě třetiny

nasekaných mandlí a nakonec i rozpuštěné máslo.

Těsto důkladně zpracujte ručně nebo robotem (já dělám ručně).

Pak ho přikryjte utěrkou a dejte zpátky k radiátoru nebo do tepla.

Musí kynout 2 hodiny, přičemž ho 2x ještě po dobu kynutí promíchejte.

Po vykynutí dejte těsto na vál, který posypte polohrubou moukou a zpracujte

ho ještě jednou. Potom si vytvořte tolik kusů, z kolika umíte plést vánočku.

Já se přiznám, že pletení mi stále nejde...

Upleťte si vánočku (návodů je na internetu mraky)

a opatrně ji přendejte na plech. Nechte ještě 15 minut kynout.

Zapněte troubu cca na 180 - 200°C.

Pak si rozvedlejte vajíčko a celou vánočku potřete, posypte zbylými mandlemi.

(Já dávám dovnitř nasekané a nahoru plátky mandlí). 

Vložíme do rozehřáté trouby a 10 minut pečeme na výše uvedené stupně,

potom stáhneme teplotu na 160°C a vánočku pořádně propečeme.

Cca 30 minut. Vánočka je krásně zlatá a i zespodu musí být upečená.

Po upečení necháme vánočku řádně vychladnout, třeba i do druhé dne.

 

 

Potom jsou dvě možnosti - vlastně tři :-).

Vánočku zabalíme do utěrky a vložíme do velkého igelitového pytle

a dáme do chladna.

Nebo vánočku obalíme do dvojité vrstvy potravinové fólie a dáme do chladna.

Anebo vánočku hned sníme 🙂

Dobrou chuť Vám přeje Hudlenka

 


1ks - droždí
75g - cukr hnědý
200ml - mléko
350g - špaldová mouka celozrnná
150g - polohrubá mouka
50g - rozinky
1ks - vanilkový cukr
1špetka - sůl
1ks - kůra citronová
3ks - žloutky
50g - loupané, nasekané mandle
150g - máslo
1ks - vejce na potření
ks - moučku na posypání po upečení
2lžíce - rum
příprava - 180
vaření - cca 45 +
Kategorie Dezert
Uvařila Lenka Hudečková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account