Užijte si léto: Rybízový táč

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 3 hours
Porce 0
Uvařila PavlínaZítková

Ingredience

  • 450 g Polohrubá mouka
  • 2 ks Žloutek
  • 1 lžička Sůl
  • 1 ks Droždí
  • 80 g Cukr moučka
  • 100 ml Mléko
  • 100 g Máslo
  • 7 lžíce Hrubá mouka
  • 2 lžíce Cukr moučka
  • 1 ks Vanilkový cukr
  • 50-80 g Máslo

Instrukce

  • Sezóna rybízu je v plném proudu. Vyzkoušejte drobné ovoce v kynutém koláči.
    Po dlouhé době jsem se vydala na farmářské trhy a neodolala jsem košíku rybízu. A co s ním jiného dělat než můj oblíbený rybízový táč, který peče můj děda. Recept má po své mamince a tentokrát jsem se podle tohoto receptu odhodlala vyzkoušet tuto mňamku sama.
    Postup:Všechny ingredience by měly mít pro začátek podobnou teplotu, proto
    máslo
    a
    vejce
    vytáhneme asi tak hodinu před přípravou z lednice.Nejprve si připravíme kvásek. Smícháme
    vlažné mléko
    (sama jsem dala jen 100 ml), 2 lžíce
    cukru
    z těch 10 dkg a kvasnice (můžeme použít čerstvé nebo sušené) a necháme deset minut vzejít. Do mísy pak nasypeme mouku, změklé máslo, cukr, lžičku soli, promícháme a nakonec
    kvásek
    .Těsto v robotu nebo vařečkou vypracujeme. Mělo by se na konci nelepit, ale jakoby táhnout. Pokud by bylo moc tuhé, přidáme ještě mléko. Těsto necháme hodinku vykynout a pak ho mokrými rukami rozprostřeme na plech s pečícím papírem. Okraje táče potřeme bílkem a pak jej celý posypeme rybízem a drobenkou (na ni smícháme mouku, cukr a máslo a rukou vypracujeme drobivou hmotu) a necháme ještě na plechu čtvrt hodinky
    kynout
    .Nyní už můžeme dát buchtu do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů Celsia, nejlépe na horní a dolní ohřev (z horkovzduchu je buchta hotová moc rychle a není tak jemná).
    Pečeme dozlatova
    . V mé troubě to trvalo asi 30 minut. Krájíme jakmile buchta vychladne. 😉
Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account