
Užijte si léto: Rybízový táč
Ingredience
- 450 g Polohrubá mouka
- 2 ks Žloutek
- 1 lžička Sůl
- 1 ks Droždí
- 80 g Cukr moučka
- 100 ml Mléko
- 100 g Máslo
- 7 lžíce Hrubá mouka
- 2 lžíce Cukr moučka
- 1 ks Vanilkový cukr
- 50-80 g Máslo
Instrukce
- Sezóna rybízu je v plném proudu. Vyzkoušejte drobné ovoce v kynutém koláči.Po dlouhé době jsem se vydala na farmářské trhy a neodolala jsem košíku rybízu. A co s ním jiného dělat než můj oblíbený rybízový táč, který peče můj děda. Recept má po své mamince a tentokrát jsem se podle tohoto receptu odhodlala vyzkoušet tuto mňamku sama.Postup:Všechny ingredience by měly mít pro začátek podobnou teplotu, proto máslo a vejce vytáhneme asi tak hodinu před přípravou z lednice.Nejprve si připravíme kvásek. Smícháme vlažné mléko (sama jsem dala jen 100 ml), 2 lžíce cukru z těch 10 dkg a kvasnice (můžeme použít čerstvé nebo sušené) a necháme deset minut vzejít. Do mísy pak nasypeme mouku, změklé máslo, cukr, lžičku soli, promícháme a nakonec kvásek.Těsto v robotu nebo vařečkou vypracujeme. Mělo by se na konci nelepit, ale jakoby táhnout. Pokud by bylo moc tuhé, přidáme ještě mléko. Těsto necháme hodinku vykynout a pak ho mokrými rukami rozprostřeme na plech s pečícím papírem. Okraje táče potřeme bílkem a pak jej celý posypeme rybízem a drobenkou (na ni smícháme mouku, cukr a máslo a rukou vypracujeme drobivou hmotu) a necháme ještě na plechu čtvrt hodinky kynout.Nyní už můžeme dát buchtu do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů Celsia, nejlépe na horní a dolní ohřev (z horkovzduchu je buchta hotová moc rychle a není tak jemná). Pečeme dozlatova. V mé troubě to trvalo asi 30 minut. Krájíme jakmile buchta vychladne. 😉