Špenátový koláč

Print Recipe
Slaný špenátový koláč je skvělou kombinací křehkého těsta a šťavnaté náplně. Je sytý, může se tedy hodit i jako lehký oběd. Jeho krásně zelená barva připomíná jaro každým soustem.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 45 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour 30 minutes
Porce 4
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredients

  • Těsto
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g hladké kukuřičné mouky Druid
  • 50 g hladké cizrnové mouky Druid
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce vody nebo dle potřeby
  • sůl
  • Špenátová náplň
  • 400 g listového špenátu mražený nebo čerstvý
  • 4 vejce
  • 1 kelímek 30% smetany
  • 100 g krémového smetanového sýru
  • 150 g nahrubo nastrouhaného sýru
  • 2 jarní cibulky
  • mořská sůl bylinková Druid
  • olivový olej
  • pepř
  • špetka muškátového květu

Instructions

  • Jako první si připravte těsto. V sekáčku nebo ručně vytvořte drobenku z mouky a změklého másla. Ochuťte solí a zapracujte žloutek s pár lžícemi vody. Těsto vytvarujte do válečku a dejte odležet do lednice. Vychlazené těsto vyválejte nebo namačkejte do kulaté formy max. 26 cm a lehce vytlačte i do boků, aby přidrželo náplň. Propíchněte párkrát vidličkou a dejte předpéct do trouby na 200 ° na 15 min.
  • Na olivovém oleji orestujte na drobno nakrájenou cibuli a nechte spařit špenát, nebo povolit mražený špenát, až se odpaří voda. Ochuťte pepřem a bylinkovou solí. Ve větší míse metličkou důkladně promíchejte vejce, smetanový sýr a smetanu. Přidejte špetku muškátového květu, nastrouhaný sýr a vychladlý špenát. Náplň vlijte na předpečený korpus a společně pečte na 180 ° 30 min. Krájejte až po zchladnutí.

Notes

TIPY
Tento moučník můžete snadno upéct i jako bezlepkový. Jako mouku použijte např. Univerzální směs bez lepku od Labety.
Pro extra sýrovou chuť můžete koláč ke konci ještě posypat trochou tvrdého sýra typu Grana padano.
 
Autorka: Kamila Metzová
Zdroj a foto: DRUID CZ, značka Labeta
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account