
Špenátový koláč
Ingredients
- Těsto
- 100 g hladké mouky
- 50 g hladké kukuřičné mouky Druid
- 50 g hladké cizrnové mouky Druid
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce vody nebo dle potřeby
- sůl
- Špenátová náplň
- 400 g listového špenátu mražený nebo čerstvý
- 4 vejce
- 1 kelímek 30% smetany
- 100 g krémového smetanového sýru
- 150 g nahrubo nastrouhaného sýru
- 2 jarní cibulky
- mořská sůl bylinková Druid
- olivový olej
- pepř
- špetka muškátového květu
Instructions
- Jako první si připravte těsto. V sekáčku nebo ručně vytvořte drobenku z mouky a změklého másla. Ochuťte solí a zapracujte žloutek s pár lžícemi vody. Těsto vytvarujte do válečku a dejte odležet do lednice. Vychlazené těsto vyválejte nebo namačkejte do kulaté formy max. 26 cm a lehce vytlačte i do boků, aby přidrželo náplň. Propíchněte párkrát vidličkou a dejte předpéct do trouby na 200 ° na 15 min.
- Na olivovém oleji orestujte na drobno nakrájenou cibuli a nechte spařit špenát, nebo povolit mražený špenát, až se odpaří voda. Ochuťte pepřem a bylinkovou solí. Ve větší míse metličkou důkladně promíchejte vejce, smetanový sýr a smetanu. Přidejte špetku muškátového květu, nastrouhaný sýr a vychladlý špenát. Náplň vlijte na předpečený korpus a společně pečte na 180 ° 30 min. Krájejte až po zchladnutí.