
Špaldové medovníkové hvězdičky
Ingredience
- 230 g špaldová mouka T630
- 50 g cukr
- 50 g máslo
- 3 lžíce med
- 1 ks vejce
- 1 lžíce mléko
- 1 lžička jedlá soda
KRÉM
- 1 lžíce špaldová mouka T630
- 9 dcl mléko
- 20 g cukr moučka
- 1 ks rumový cukr
Instrukce
- Nejdříve si připravíme tekutou hmotu v páře: cukr, máslo, mléko, med a vejce budeme šlehat nad párou, pozor, nesmí dojít k varu. Potom odstavíme z plotny a necháme trochu vychladnout a nalijeme do misky, kde máme mouku smíchanou se sodou. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme cca 3 hodiny odležet.Těsto vyválíme na pomoučeném podkladu v síle 2mm a vykrajujeme hvězdičky, můžete zkusit jakýkoli tvar vykrajovátka. Hvězdičky přemístíme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 4-5minut. Já měla jedny 5minut - tvrdé a krásně hnědé, druhé jsem dělala 4minuty a jsou měkké a světlé. Viz fotka 🙂K přípravě krému si rozšleháme mléko s moukou, a tuto směs uvedeme do varu a za stálého míchání ji svaříme. Pak počkáme, až má tato hmota pokojovou teplotu a po kouskách zašleháme změklé máslo a cukr. Kdo nemá rumový cukr (20g), tak může dát rum, nebo rumové aroma, přibližně 1 lžíci a pak tedy přidat moučkového cukru cca 20g.Když máme upečeno, a hotový krém, tak vždy vezmeme jednu hvězdu, natřeme (nešetřete krémem 🙂 ) a přiložte druhou hvězdu a zase namažte a opět přidat další hvězdu, potřít krémem a posypat rozdrobenými kousky hvězdiček - já si na toto nechala těsto co zbylo z vykrajování - stačí cca kousek (4 hvězdičky). Dáme do krabice a necháme dva dny rozležet v chladu. K cukru - nejsem moc na sladké, tak si kdyžtak krém slaďte podle chuti 🙂 Ony ty hvězdičky jsou už tak dost sladké. Tento recept jsem si poupravila pro sebe - původní je z klasické mouky, více cukru a tuku, stažený v roce 2012 z netu 🙂 Dobrou chuť 🙂