475

Sirup z černého bezu

Vytisknout recept
Údaje o čase i surovinách jsou spíš orientační, protože u tohoto sirupu je potřeba na čas nehledět a množství surovin přizpůsobit.
Natrháme plody černého bezu, čím víc, tím líp. Pak je k přípravě sirupu potřeba mít parní hrnec, do kterého se dají plody i s větvičkami. Není třeba je ani přebírat, ani nijak upravovat, protože to je zbytečná práce, já plody jen oplachuji. Samozřejmě špatné plody do hrnce nedávám. Kdo nemá parní hrnec, mohl by asi odšťavnit jinak, ale obávám se, že by to nebylo bez následků, bezinky hodně barví a je třeba opatrnosti.
Po vložení bezu do hrnce přikryjeme a necháme zahřívat a propařovat. Tady je právě lepší na čas nehledět, protože čím víc je plodů, tím to trvá déle a kdyby se to nechalo krátce, přišli bychom o šťávu. Nechávám pařit, později sem tam šťouchnu, abych tomu pomohla a pak nechám hrnec už vypnutý až do druhého dne, abych měla jistotu, že vykapalo co nejvíc.
Další den šťávu stočím a přeliji do hrnce, který začnu zahřívat. Přidám cukr a kyselinu citrónovou, nechám jenom přejít varem. Při vaření sirup vypění, na to pozor, pěnu je dobré sebrat. Poměr cukru podle původního receptu na hustý sirup byl na 1 litr šťávy 1,7 kg cukru, ale to jsem si změnila, protože šťáva byla moc hustá. Nyní dávám na litr tak 1,2 kg a před povařením šťávu trochu zředím vodou, aby neželírovala. Kyselinu citrónovou přidávám pro chuť, s přidáním plodu citrónu nemám úplně dobrou zkušenost a bez okyselení je šťáva moc sladká.
Když přejde šťáva varem, naplním ji do skleniček a pro uskladnění nechám jenom krátce sterilizovat. Dříve jsem ji uskladňovala bez sterilizace a nic se tomu nestalo, babička dávala na povrch do šťáv lžičku alkoholu.
Kdo by chtěl bezinkový likér, ten si může přidat alkohol a dát si v zimě pro zdraví panáčka. 
10 a vícehrst - černý bez - plody
1kg - cukr
1lžička - kyselina citrónová
příprava - 120
vaření - 20
Kategorie Nápoje
Uvařila AliceBarešová

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account