Medová bábovka s rybízem. V každém soustu kousek léta

Vytisknout recept
Bábovka slazená medem v kontrastu s ostrou chutí čerstvých bobulí rybízu - výživná, výrazná, vláčná a lahodná v každém soustu!
Můžete si ji dopřát k snídani s kávou nebo podávat jako odpolední dezert s kopečkem domácí zmrzliny. Pokaždé potěší a naladí do správné pohody.
Příprava je snadná a výsledek přímo fantastický.
Co budete potřebovat?
  • 5 vajíček (nejlépe z domácího chovu. Mají sytě žluté žloutky a výsledný moučník bude mít zářivou barvičku na řezu)
  • 1 hrnek tekutého medu
  • šťávu z 1/2 limetky
  • strouhanou kůru z 1/2 limetky
  • špetku soli
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 2 hrnky špaldové mouky (pokud ji nemáte příliš v oblibě, nahraďte ji obyčejnou hladkou bílou)
  • 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí (bezlepkový)
  • 1/2 hrnku rozehřátého kokosového oleje
  • 250 ml smetany (zaměňuji ji za rostlinný krém - rýžový s neutrální chutí nebo kokosový s výraznějším aroma)
  • 1/2 hrnku bobulí čerstvého červeného rybízu
A nezapomeňte na bábovkovou formu, kterou si předem vymažte kokosovým olejem a vysypte jemnou strouhankou (nebo strouhaným kokosem).
 
Jak postupovat dál?
Zapněte troubu na 180°C.
  1. Bílky oddělte od žloutků a spolu s limetkovou šťávou z nich vyšlehejte tuhý sníh.
  2. Žloutky v míse vyšlehejte do pěny s medem. 
  3. Postupně přilévejte olej. Přimíchejte smetanu.
  4. Mouku s kypřícím práškem prosijte přes sítko, aby se provzdušnila přímo do medovo-žloutkového základu.
  5. Osolte a přisypte pudinkový prášek.
  6. Všechny ingredience spojte do hladkého těsta bez hrudek.
  7. Nakonec zlehka vmíchejte bílkový sníh.
  8. Těsto přelijte do vymazané formy, zasypte bobulemi rybízu a vložte do trouby.
  9. Pečte cca 60 minut.
  10. Před samotným vyndáním se přesvěčte, zda je bábovka dobře propečená. Na několika místech zasuňte do těsta špejli. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno.
  11. Bábovku nechte vychladnout ve formě.
  12. Poté ji vyklopte na talíř a polijte polevou připravenou z 1 tabulky čokolády a 1 PL kokosového oleje. Obě ingredience rozehřejte ve vodní lázni a štetcem naneste na celý povrch moučníku. Nechte zaschnout.
 
Dobrou chuť a příjemný zážitek z každého sousta!
 
PS: už jste vyzkoušeli snadný nepečený tvarohový dort s rybízem? Mrkněte na recept a potěšte svou rodinu a přátelé dezertem vskutku nebeským. A pokud milujete svěží letní limonády, připravte si domácí šťávu z rybízu a levandule.
 
 
 
 
5ks - Vajíčka
1hrnek - Med (tekutý)
2hrnek - Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
1/2ks - Šťáva z limetky
1špetka - Sůl
1ks - Kypřící prášek bez fosfátů
1ks - Pudinkový prášek s vanilkovou příchutí (bezlepkový)
1/2hrnek - Kokosový olej (rozehřátý)
250ml - (Rostlinná) smetana
1/2ks - Strouhaná limetková kůra
1/2hrnek - Čerstvý rybíz
100g - Čokoláda tmavá na polevu
2lžíce - Kokosový olej
příprava - 20
vaření - 60
Kategorie Dezert
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account